Blogginlägg

Snart får vi valp igen

Känns otroligt spännande att få hem en valp igen. Det är över 7 år sedan som vi var köpare. Denna gång blir det en annan ras, en Cavalier King Charles Spaniel. Det blir en träningskompis till vår son, som snart blir 10 år och även träningskompis till mig. Sonen vill börja med agility och jag vill prova på utställning.

 Lilleman & Max 6 veckor

Har han hälsan och exteriören med sig så vill jag att han ska bli vår avelshanne. Så målet blir att fortsätta med avel i fortfarande liten skala med mindre ras. Kommer säkert inte släppa Schäfern helt, men jag känner mig inte redo ännu att skaffa ytterligare en Schäfertik.  

Max 6 veckor med bollen

Så, om en vecka så kommer vi hämta hem vår valp, som sonen har bestämt ska heta Max. Det finns alltid mycket som man ska tänka på, men det mesta ligger på uppfödaren att informera. Valpen får inte flytta innan den är fyllda 8 veckor, den behöver sina syskon och mamma fram till dess.  När man hämtar hem sin valp så ska man ha skriftligt köpeavtal vid köpet, sen registreringsbevis som är mycket mer än en stamtavla, det är valpens id-handling som ska följa med valpen hela livet. Registreringsbeviset ska även innehålla information om valpens födelsedata, färg, föräldradjur och stamtavla. Sen är det viktigt att det även finns ett veterinärsbesiktningsintyg. Betyder att innan uppfödaren levererar valpen ska hon/han till en veterinär för en kontroll, en så kallad valpbesiktning. Veterinärbesiktningen ska göras inom 7 dagar före leverans, det vill säga före den dag du hämtar valpen. Sen ska även valpen vara id-märkt vid leverans. Uppfödaren har också betalt in avgiften till DjurID.se – svenska kennelklubbens ägarregister och det enda man som köpare bör göra är att fylla i sina uppgifter och skicka in till SKK. På det köpeavtal som du får när du hämtar din hundvalp framgår om valpen är vaccinerad eller inte. Om den är vaccinerad ska man få vaccinationsintyg från veterinären tillsammans med köpeavtalet. Att inte alla valpar vaccineras innan leverans beror på att det finns många olika vaccinationsprogram. Där kan uppfödaren ge en påminnelselista över när vaccinationer ska göras. Valpar bör avmaskas regelbundet, bland annat mot spolmask som är mycket vanligt hos hundvalpar. Hur ofta man bör avmaska hunden när man fått hem valpen bör uppfödaren svara på. Sen måste man tänka på försäkringar. Valpen är troligtvis försäkrad redan under sin första levnadstid, hos uppfödaren. Det är viktigt att man omgående tecknar en egen liv- och veterinärsvårdsförsäkring för sin hund. Så det finns en del man bör känna till innan man hämtar sin valp. Sen bör man förbereda hemmet, göra det valpsäkert. Ha halsband/sele och koppel inför promenaderna, en bädd, transportbur inför resor etc.

Lekfullheten hos Max

 Vi har en vecka på oss att förbereda hemmet samt bilarna och längta.

 Max 7 veckor (2)

 

Självklart kommer jag skriva om vår resa samt hur Max utvecklas och vad vi tränar på. Vi kommer även med tiden lägga till hans profilbild på loggan.

Här nedan ligger Max med sina fina syskon i valphagen.

 Max med sina syskon

 


B – kullen fyllt 1 år och inspirationen vaknar till liv

Vill börja med att tacka för alla vänliga människor som hört av sig och stöttat oss i vår stora sorg efter Abba & Blixtra. Det kommer nog dröja länge till innan den stora sorgen släppt, om den någonsin ens gör det. Nu börjar man våga se framåt och det beror mycket på en inbjudan till ett årskalas.

 B-kullen 7 veckor tränar på åka bil

Nu blev det inte vilket 1-årskalas som helst, vi fick vara med och fira Brix’s födelsedag på träningsbanan. Vi fick möjligheten att se vilka framgångar Brix och hans husse gör. Så otroligt roligt och vilka härliga hundmänniskor som finns omkring dem. Endast goda råd och uppmuntran.

 Brix 1 år

Vilken hund, Brix har utvecklats till. Tack till Brix’s husse som bjöd med oss.  Jag blev så inspirerad och för första gången under detta år fick jag lite lust att träna hund igen. Lust att börja träna Nixa igen. Lust att skaffa valp igen. Så i helgen ska jag och sonen åka iväg och besöka en valpkull. Sen får vi se. Man vill gärna utvecklas och jag börjar bli sugen på att utöka flocken med en ny ras. Mer kommer jag berätta sen när jag vet ifall det blir en valp.

 

Fick även en bild på finaste Blixten och man ser att han är precis så stilig som brorsan Brix. Vi har under detta år försökt besökt B- kullen, även om de bor utspridda i landet.

Rindrosens Blixten 1 år

I våras var vi uppe och besökte Blixten i Norrland, i somras var vi och besökte Brixa som bor i Örebro trakten och nu under hösten, på B-Kullens 1 årsdag besökte vi Brix.

 

Vi har inskaffat husbil istället för husvagn så nu går det snabbare och smidigare att åka runt i Sverige. Nu när pandemin börjar minska så kan man återta planerna för kennelläger inför våren 2022. Då hoppas vi att så många från A – och B kullen kommer.

 

 RSS

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)