Blogginlägg

Sorgen tar aldrig slut

Jag har inte skrivit på denna blogg på länge.

Osäker om någon läser bloggen. För mig betyder bloggen att jag får en möjlighet att skriva av mig, dela med mig av mina tankar. Bearbeta sorgen och förlusten.

Jag önska verkligen att jag hade glada nyheter att dela med mig av. Jag har tyvärr endast tråkiga nyheter – vi har åter stor sorg i vår lilla kennel.  

Under våren 2022 började vår tik, Nixa att halta på frambenet. Vi besökte veterinären som röntgade tassen men såg inget. Hon skulle vila. Under sommaren 2022 så flyttade vi från Gotland till Nyköping. Nixa haltade fortfarande mer eller mindre. Dessutom drabbades hon av besvär med öronen. Vi misstänkte öroninflammation men när vi besökte veterinären i Nyköping så ställde hon diagnosen – allergisk! Att hon hade hudproblem. Man tog inga prover eller undersökte öronen. Hon fick en spruta mot hudallergi. Efter ytterligare 1,5 vecka så hade öron- besvären blivit värre och nu hörde hon mycket sämre på ena örat.

 

Krilles Nixa

Det var svårt att få tag på en veterinär, ringde runt till alla djurkliniker i Nyköpings område. Fick tipset att åka upp akut med Nixa till Bagarmossens djurklinik för då kan de inte neka att ta emot en. Vi väntade tre till fyra timmar tills de meddelade att de inte kommer ha tid att titta på henne. Så vi fick på natten åka hem igen. Det är verkligen veterinärbrist i landet och det är skrämmande. Jag lyckades få ett sms av Nyköpings veterinärer som bad mig komma morgon efter. Äntligen så var det någon som tog sig tid. Äntligen kom Nixa till en veterinär Patrik Gewwertz på Nyköpingsveterinärer. Nixa hade dubbelsidig öroninflammation på båda öronen, dessutom hade hon börjat må så dåligt så att hon fick hudproblem på magen. Patriks fru, Nina som även hon är veterinär ville ta sig an Nixa och vi gick till henne varje vecka för nya prover av öronen samtidigt som vi behandlade öronen. Hon skickade även en remiss för att utreda ifall hon har Atros på grund av haltandet. Samtidigt behandlade vi hennes hudbesvär med lindrande hudsalva. En månad senare var hon frisk från öroninflammationen och hörande igen. Hudbesvären borta. Sen var det endast väntan för att få komma till röntgen för hennes haltande.

Det visade sig att hon hade Atros i ländryggen, armbågarna, handlederna och tårna i fram. På började medicinering samt rehabilitering för att bygga upp rätt muskler. Vi var äntligen på rätt väg och Nixa var glad och framåt igen.

Under vintern 2022 – 2023 så började vår unga Cavalier King Charles Spaniels klia sig mycket och speciellt på ett specifikt område. Försökte se om han hade några besvär med huden men icke. Tillslut blev besvären värre och värre och det påverkade honom negativt. Varje gång vi skulle gå en promenad så behövde han stanna och klia sig. Han började även dra ansiktet på marken. När vi kom till veterinären (jag trodde att han kanske var allergisk eller hade tics). Fick information att han hade kliniska symtom för neurologisk sjukdomen, Syringomyeli, SM. Som är en ärftlig, obotlig nervsjukdom som drabbar flera olika småhundsraser, främst cavalier king charles spaniel. Sjukdomen innebär att det bildas vätskefyllda hålrum i ryggmärgen, syrinxer, som förstör nervvävnaden. Jag hamnade i chock, nog för att jag hade läst om sjukdomen på SKK ras data men inte förstått hur allvarlig och vanlig den är. Jag åkte hem med Max och vi läste allt jag kunde komma över om denna brutala sjukdom. Vi fick remiss för att träffa en Neurologisk specialist på Södra Djursjukhuset. Allt gick väldigt fort. Inom en vecka hade vi en tid och hon sa direkt att han har mycket kliniska symtom. De som drabbas som unga får oftast mer och värre lidande med tiden. Vi utförde Magnetröntgen för att fastställa. Fick diagnosen att han hade SM grad 2 (sämsta) och CM grad 2 (sämsta).

Max 

 

Chiariliknande malformation (CM) är ett tillstånd på hund, men även på människa, där det uppstår en obalans mellan storleken på bakre skallgropen och de strukturer som ska få plats där. Det anses att tillståndet uppkommit genom att aveln premierat hundar med välvd huvudform. Skelettet har anpassat sig till utvecklingen men inte de nervstrukturer som ska få plats i bakre skallgropen. Sjukdomen förekommer på ett antal raser men har blivit mest uppmärksammat på Cavalier King Charles Spaniel (CKCS).

 

Man har tidigare ansett att symtom uppkommer till följd av trängseln i bakre skallgropen. Delar av lillhjärnan pressas ut mot foramen magnum (öppningen mellan skallen och kotkanalen) vilket i sin tur påverkar flödet av ryggmärgsväska som omger centrala nervsystemet och skapar tryckförändringar som ger upphov till vätskeansamlingar i ryggmärgen, syringohydromyeli (SM). Sannolikt är dock inte CM hela förklaringen till att syringohydromyeli uppkommer, tillståndet är sannolikt mer komplext och multifaktoriella orsaker ligger antagligen bakom.

 

Studier visar att upp till 95% av CKCSs har CM och att mer än 50% av alla cavalierer har SM. Ca 35% av hundar med SM visar symtom. Av 555 cavalier utan några symtom på SM så hade 25 % av 1 åriga hundar SM och 70 % av hundarna 6 år eller äldre SM. Nu vet jag att Cavalier King Charles Spaniel rasklubb jobbar för att avelsarbetet ska gynna rasen.

 

Vår finaste Max fick ett värdigt slut och fick somna in 2023-03-30. Sorgen är så stor och han fick vara hos oss så kort tid av sitt korta liv. Allt känns så orättvist.

 

Under denna vinter och våren 2023 så har vi försökt även finna bästa lindriga medicin för tiken Nixa och hon svarade bra på rehabilitering och medicinen. Fast sen började tumörerna som hon hade i magen växa och tillslut blev det för smärtsamt för henne.

 

Vår finaste, avelstik Nixa och mamma till A & B – kullen fick ett värdigt slut hos hennes bästa veterinär Nina den 2023-05-26.

 

Max & Nixa

 

Inom två månader har jag förlorat två av mina två hundar

Nu har vi endast tjänstehunden Mi-Jos Jalle 9 år och vi hoppas han ska hålla ett tag till.

Mi-Jos Jalle PH 9 år

Ovant och tomt utan fler hundar. Saknaden är hemsk. Fast jag ska tillåta mig sörja, vi har förlorat fyra fantastiska hundar inom två år och det är för mycket. Tre unghundar som skulle ha flera år kvar. Just nu känns det som att sorgen tar aldrig slut.

 

Vara rädda om er och era fina hundar.


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)