Blogginlägg

Snart får vi valp igen

Känns otroligt spännande att få hem en valp igen. Det är över 7 år sedan som vi var köpare. Denna gång blir det en annan ras, en Cavalier King Charles Spaniel. Det blir en träningskompis till vår son, som snart blir 10 år och även träningskompis till mig. Sonen vill börja med agility och jag vill prova på utställning.

 Lilleman & Max 6 veckor

Har han hälsan och exteriören med sig så vill jag att han ska bli vår avelshanne. Så målet blir att fortsätta med avel i fortfarande liten skala med mindre ras. Kommer säkert inte släppa Schäfern helt, men jag känner mig inte redo ännu att skaffa ytterligare en Schäfertik.  

Max 6 veckor med bollen

Så, om en vecka så kommer vi hämta hem vår valp, som sonen har bestämt ska heta Max. Det finns alltid mycket som man ska tänka på, men det mesta ligger på uppfödaren att informera. Valpen får inte flytta innan den är fyllda 8 veckor, den behöver sina syskon och mamma fram till dess.  När man hämtar hem sin valp så ska man ha skriftligt köpeavtal vid köpet, sen registreringsbevis som är mycket mer än en stamtavla, det är valpens id-handling som ska följa med valpen hela livet. Registreringsbeviset ska även innehålla information om valpens födelsedata, färg, föräldradjur och stamtavla. Sen är det viktigt att det även finns ett veterinärsbesiktningsintyg. Betyder att innan uppfödaren levererar valpen ska hon/han till en veterinär för en kontroll, en så kallad valpbesiktning. Veterinärbesiktningen ska göras inom 7 dagar före leverans, det vill säga före den dag du hämtar valpen. Sen ska även valpen vara id-märkt vid leverans. Uppfödaren har också betalt in avgiften till DjurID.se – svenska kennelklubbens ägarregister och det enda man som köpare bör göra är att fylla i sina uppgifter och skicka in till SKK. På det köpeavtal som du får när du hämtar din hundvalp framgår om valpen är vaccinerad eller inte. Om den är vaccinerad ska man få vaccinationsintyg från veterinären tillsammans med köpeavtalet. Att inte alla valpar vaccineras innan leverans beror på att det finns många olika vaccinationsprogram. Där kan uppfödaren ge en påminnelselista över när vaccinationer ska göras. Valpar bör avmaskas regelbundet, bland annat mot spolmask som är mycket vanligt hos hundvalpar. Hur ofta man bör avmaska hunden när man fått hem valpen bör uppfödaren svara på. Sen måste man tänka på försäkringar. Valpen är troligtvis försäkrad redan under sin första levnadstid, hos uppfödaren. Det är viktigt att man omgående tecknar en egen liv- och veterinärsvårdsförsäkring för sin hund. Så det finns en del man bör känna till innan man hämtar sin valp. Sen bör man förbereda hemmet, göra det valpsäkert. Ha halsband/sele och koppel inför promenaderna, en bädd, transportbur inför resor etc.

Lekfullheten hos Max

 Vi har en vecka på oss att förbereda hemmet samt bilarna och längta.

 Max 7 veckor (2)

 

Självklart kommer jag skriva om vår resa samt hur Max utvecklas och vad vi tränar på. Vi kommer även med tiden lägga till hans profilbild på loggan.

Här nedan ligger Max med sina fina syskon i valphagen.

 Max med sina syskon

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)