Blogginlägg

Halv könsmognad mellan 13 – 16 veckor gammal

Tiden mellan 13 – 16 veckor kallas ibland för ”halv könsmognad”. Då ökar testosteronhalten hos både hanar och honor. Valpen försöker hitta sin plats bland människor och andra hundar. Under den juvenila perioden som också kallas för unghundsstadiet, kommer valpen att växa både kroppsligt och mentalt för att utvecklas till en vuxen hund med en egen personlighet. Nu när valpen kommer in i denna period minskar ofta lusten att ta nya kontakter samtidigt som rädslan för allt nytt blir större. Även under denna period är det viktigt att socialisera valpen men det kräver betydligt mer arbete än tidigare.

Nu leker valpen mer än hälften av sin vakna tid. Med hjälp av lek tränar den både sina muskler och sitt sinne, den lär sig både sina starka och svaga sidor.

Nu ökar också testosteronhalten hos både hanar och tikar vilket gör att valparna kan slåss mera. Lusten att dominera ökar. Här är det viktigt att vi leker mycket med valpen, gärna nere på golvet och all lek med valpen stärker banden mellan er. När valpen biter dig, för det kommer den att göra, bestraffa inte den med hårda ord eller knuffar för då kan du istället trappa upp bitandet. När det blir för hårda tag reser du dig upp och går därifrån istället så inser snart valpen att bitande innebär att leken är slut.

Sätt gränser:

Det är viktigt att valpen känner gränser. Därför måste man lära in förbudsord, ex ”Nej”. Att bestämt säga ”nej” och bromsa överraskande men vänligt ingår i fostran och kan börjas läras in. Använd basröst när du säger ”nej”, nästan som att du morrar. Det är även viktigt att börja träna in orden ”stanna” och ”kom eller hit”. Mer du kan föregå valpen och avleda eller stoppa den innan den gör fel, desto mer sällan behöver du använda ordet ”nej”. Det är viktigt att ge beröm och berömmet kommer i exakt rätt sekund som valpen gör rätt. Valpen lever här och nu.

Hälsa på valpen:

Nu är det viktigt att man inte låter människor springa fram till valpen och hälsa hur som helst. För människor uppskattar inte när hunden i större storlek gör så senare. Be människor vänta, precis som du ber din valp att vänta med hälsa. Om hunden visar sig osäkerhet vid okända människor, så be människan att titta bort och låta valpen få ta den första kontakten när du säger till valpen att det är okej att hälsa. Att låta människor gå rakt fram till valpen, böja sig ner över den, klappa den på huvudet och stirra den i ögonen och samtidigt ler kan uppfattas av den lille valpen som mycket hotfullt. Därför krävs det nu att vi som hundens ledare hjälper valpen hur vi hälsar, okända människor får snällt vänta och vi ska lära våra valpar att hälsa fint, med alla tassarna på marken.

 

 

Bra övningar som man kan använda sig av:

Låt bli – här övar vi på valpens självkontroll & fokus. Det är bra att lära hunden att låta bli tappade saker. Ha godis i en hand – stäng handen. När valpen låter handen vara/går undan – beröm och ge godis med andra handen. Repetera 3 – 5 ggr. Nästa steg blir: Visa godis i öppna hand och om valpen går fram – stäng handen. Öppna handen och när valpen låter godiset vara – beröm och ge godis med andra handen. Repetera 3 – 5 gånger. Sen kan man gå vidare med att håll handen närmare och närmare golvet. Tappa/droppa godis på golvet. Var beredd att sätta över foten om hunden försöker ta. När hunden avvaktar och låter godis på marken vara – beröm och plocka sedan upp det som tappades på golvet och ge godis från handen (Viktigt i början att husse/matte har lika gott godis som det som tappas). Repetera 3 – 5 gånger per dag, hellre korta små pass och ofta.

Bra – Varsågod /Nej – bygga belöningssystem: Sätt dig på en stol, valpen kan välja position. Viktigt att läsa hunden. Ha en mugg med godis i ena handen och säg BRA – ge godis med andra handen. Gärna lite ifrån dig så hunden får backa en aning. Repetera 3 – 5 ggr. Lägg till att du säger Varsågod lägger godiset i skålen. Repetera och variera mellan BRA och VARSÅGOD med fokus på BRA. Om/när valpen inte låter bli skålen, säg NEJ – om valpen tar ögonkontakt eller låter bli skålen - BRA – VARSÅGOD och ge godis med handen.

Hälsa fint – att hunden är stilla vid möten

4 tassar på marken: Ägaren står stilla med godis i handen, valp i kort koppel. När valpen är stilla vid din sida med 4 tassar i marken, beröm och belöna. Träna med annan person, valpen ska inte kunna nå fram till den. När valpen är stilla vid din sida med 4 tassar i marken, beröm och belöna. Anpassa avståndet!

  

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)