Blogginlägg

Vågar man hoppas

Värmen kom och överraskade oss flesta. Det är svårt med motionen när de är så varma dagar. Man får göra det bästa av situationen, fyller på badbaljan så Nixa får svalka av sig. Hundarna väljer själva när vi är hemma om de vill vara ute på tomten eller inne och de väljer mest att ligga i tvättstugan där de är svalt.

Nixa svalkar sig i dräktighetsvecka 6

Nixa är nu i dräktighetsvecka 6, dag 40 idag och då bildas fostrens klor. Öronsnibbarna och ögonlocken växer och täcker i slutet av veckan örongång och ögon. De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till han – och hon könsorgan. I början av denna dräktighetsvecka skiljs tårna helt. Morrhår börjar växa ut. Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan. Nu ska de vara ca 6,5 cm.

Vi har nu ökat fodret med 40 % utöver hennes dagliga intag av foder. Nixa är ständigt hungrig och får nu tre mål om dagen. Hon är mer försiktig på promenaderna, går långsammare och har inte lika bråttom längre. Springer inte med dem andra hundarna utan går vid vår sida. Man vill våga hoppas att det ska gå denna gång. Ser verkligen fram emot små valpar igen.

Man kan inte låta bli att vara orolig, dels på grund av årstiden. Enligt svensk lag får tikar inte paras före 18 månaders ålder. De flesta tikar används i avel då de är mellan 2 och 7 år gamla. Störst kullar och lägst valpdödlighet har tikarna när de är 3 – 4 år gamla. Efter 5 årsåldern minskar kullstorleken och blir därefter allt mindre med ökande ålder. Oavsett ålder är tikarna mindre fruktsamma under juli månad än under årets övriga månader. Detta beror sannolikt framför allt på dagsljusets längd, men även på värmestress för tiken och på att hanhundarna har sämre spermakvalitet under sommaren. Fast jag vågar hoppas på att det ska i alla fall bli någon valp.

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)