Blogginlägg

Valpträff för B-Kullen den 16 januari 2021

En enormt lyckad och genomförd valpträff med 2 valpar av 4 i kullen. Det finns en bra förklaring att fler inte kunde delta – vi lever i en pandemi och ska då inte resa för att träffa personer vi normalt inte träffar. Vi hoppas på att kunna träffa de övriga två valparna under året.

Valpträff Blixtra 4 månaderValpträff Brix 4 mån

Vi träffades kl. 10:30 vid Visby brukshundsklubb för en tipspromenad. Det var roligt att se Brix 4 månader, så lik sin pappa genom att när husse och matte stanna för läsa på frågorna så lade sig Brix och väntade. Precis så gör pappa Jalle. Frågorna var inte så svåra, de handlade om B-kullen och där hade både ekipagen rätt svar.

Tipspromenad för Brix 4 månTipspromenad för Blixtra 4 månader

 Sedan var det uppvisning av föräldrarna, pappa Mi-Jos Jalle 6,5 år som fick visa hur han gör vid ett räddningssök, där husse lagt ut ett föremål av en tröja i ett träd och där lill-husse fått springa in i skogen och gömma sig. Jalle gjorde bra ifrån sig. Sen var det mamma Nixa 6,5 år som hade uppvisning i lydnad, rondering runt korn och inkallning för att visa hennes motor, höga arbetslust och vilja att träna.  

Räddningssök uppvisning för pappa JalleLydnadsuppvisning för mamma Nixa

Sen hade vi gemensam lunch där vi bjöd på korv och bröd. Under lunchen fanns det utrymme för diskussion över det som fungerar bra och mindre bra. Roligt att höra Brix framgångar.

Sedan var det dags för en mindre tävling med olika aktivitetsmoment. Helt otroligt vilket teamekipagen är, riktigt roligt att se vilken kontakt, samarbetsförmåga och intressevalparna har.

 Rindrosens Blixtra 4 månader söker kontakt med husseRindrosens Blixtra 4 månader tränar på liggRindrosens Brix 4 månader

Sedan var det dags för kaffe med tårta och prisutdelning för de ”tävlande” och en mössa med Rindrosens logga på.

Sen skildes vi åt för att vi skulle hinna rasta hundar igen och få lite tid för ombyte.

Avslutade valpträffen med en gemensam middag hos oss, lite italiensk inspirerat mat och vin bjöds det på. Det har varit en fantastiskt givande och energifylld dag med mycket skratt, bra samtal, planering för träningstillfällen.  Vill tacka för de som deltog och ser fram emot när vi ses igen. Nu laddar vi inför nästa gemensamma träff, inför MH beskrivningen som ska genomföras under hösten 2021 och hoppas att samtliga hundar närvarar då.

Valpträff för B-kullen

 

 


Från valptänder till permanenta tänder från 16 veckor

Mellan 16–20 veckor lossar de sylvassa valptänderna och ersätts av nya, betydligt kraftigare permanenta tänder. Hur valpen upplever tandbytet är väldigt individuellt. Vissa valpar biter i allt och andra reagerar inte alls.

Oftast sväljer valpen mjölktänderna. Kontrollera att alla mjölktänderna verkligen lossnar och att den permanenta tanden kommer fram ordentligt. Annars kan bettet bli fel. Mjölktänder som inte lossnar av sig själva kan man behöva operera bort.

Hundens tänder börjar framträda när den är runt tre veckor gammal. Det brukar sammanfalla med när tikens mjölkproduktion börjar avta. Runt sex veckors ålder är alla tänderna framme. Totalt får valpar 28 tänder, 14 stycken i överkäken och 14 stycken i underkäken. Vanligtvis kommer övre käkens två hörntänder fram först, följt av de sex framtänderna. Kindtänderna brukar komma fram i underkäken först.

När hunden är ungefär fyra månader börjar valptänderna ersättas med permanenta tänder och när den är runt sex månader brukar samtliga permanenta tänder ha vuxit ut, totalt 42 stycken.

Kontrollera att de permanenta tänderna växer fram som de ska. Ibland händer det att den permanenta tanden växer fram bredvid mjölktanden, så kallat persisterande mjölktänder. Fenomenet är vanligare hos mindre hundraser. Kontakta alltid veterinär för att dra ut mjölktänder som inte lossnar. Förträngningar kan leda till inflammation och tandsten. Veterinären kan också se om någon tand saknas och upptäcka eventuella bett fel i tid.

Det är vanligt att valpens vilja att tugga på olika saker blir extra stark precis innan valptänderna byts ut. När processen att byta tänder väl drar igång kan valpens mun bli så öm att aptiten försämras under en tid. För att underlätta kan du blötlägga torrfodret eller erbjuda ett mjukare foder tillfälligt.

Tandens rotspetskanal sluter sig först när hunden är 1,5–2 år och innan det sker är tänderna skörare. Tänk därför på att inte ge hunden för hårda ben eller apportera tunga saker innan dess.

Det är viktigt att hundens bett är korrekt för att den inte ska få några problem med exempelvis ökat slitage på tänderna, smärtor eller problem att äta.

När hunden biter ihop käkarna ska överkäkens framtänder röra vid underkäkens framtänder, men de övre framtänderna ska precis glida framför de undre framtänderna.

Rindrosens Blixtra springer lös i skogen

Vid 4 månader viktigt att fortsätta med socialisering, miljöträning, hantering, Koppelträna och grundlydnaden:

Träna följsamhet i nya skogar. Göm dig, var rymmare och stigfinnare, var tyst och lär valpen följa dig. Fortsätt att träna "hit eller kom". Koppelträna i långt koppel som är slakt. Träna valpen korta stunder att gå vid din vänstra sida - beröm om den spontant går där. Det är viktigt att låta valpen upptäcka världen och få gå och nosa i långt koppel. Men endast korta promenader, valpar ska inte motioneras för mycket. Låt hunden gå i sin egen takt. Lite tips på övningar:

Följsamhet/Koppelträning – att hunden ska lära sig att gå i slakt koppel.

Leende koppel: När du har ett slakt ”leende” koppel, uppmärksamma detta med beröm och belöna med godis/leksak. Utveckla genom att backa något litet steg, beröm och belöna med godis/leksak.

Lockljudet: Gör ljudet och ge hunden en godis strax efter (alternativt lek med en leksak). Upprepa ca 10 gånger. Upprepa sådana ”10-pass” med 3 – 5 pass om dagen. Prova sedan att säga ordet när hunden tittar på något annat. Beröm med rösten när hunden reagerar och ge belöning.

Hantering – för att andra ska kunna ta i och hantera din hund, t ex veterinären.

Hantering/golv: Sätt hunden mellan dina ben/i knät – ha en skål med godis framför/bredvid hunden. Beröm och ge godis endast när hunden är stilla. Ta/håll i olika kroppsdelar ex ett öra – beröm när hunden är stilla och ge godis från skålen. Repetera med olika kroppsdelar.

Hantering/bord: Ha en skål med godis på bordet. Lyft upp hunden på bordet. När hunden är stilla – beröm och ge godis. Ta/håll i olika kroppsdelar ex ett öra – beröm när hunden är stilla och ge godis från skålen. Repetera med olika kroppsdelar.

 

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)