Det som valpen tidigt lär sig kan man sedan utveckla allt eftersom den blir äldre och mognar. Det allra viktigaste det som vårt hundägande måste bygga på är att vi ska skapa en så god relation som möjligt med valpen. Ett viktigt steg i att skapa en god relation är att valpen så tidigt som möjligt får förtroende för föraren när man tar i eller håller i den. Det är viktigt med hanteringen. Det tränar man genom att man leker, när man vårdar eller fostrar den eller när man vill överföra lugn och harmoni. Det är inte alls svårt för en valp att förstå hur den ska uppträda. Den har ju inte hunnit skaffa dåliga vanor ännu.
Träningen börjar direkt när valpen kommer hem och lite tips att på ett enkelt sätt få rätt relation till valpen.
Första steget - är hantering/kroppskontakt: Viktigt för alla flockdjur i social samvaro. Viktigt att skapa en relation mellan människa och hund. För att visa uppskattning, att kunna rätta till fel, för att vara ett stöd vid oro och ängslan eller att förstärka en leksituation.
Andra steget – Följ mig: Ingår naturligt i gruppsammanhållningen bland hundar, är grunden till inkallning, nödvändigt för god kommunikation och social samvaro.
Tredje steget – Nu ska vi leka: Viktigt för social trivsel, stärker relationen mellan föraren och hund, ger träningen i att starta och avsluta en aktivitet.
Fjärde steget – rumsrenhet: Så snart valpen vaknar så ska denne lyftas ut, efter lekstund och efter mat. Beröm när valpen gör det utomhus och gör ingen stor affär av det om det händer en olycka inomhus.

Det är viktigt att man är tydlig när man kommunicerar med valpen. Så tydlig att relationen blir till en trygghet för er båda i framtiden. Första månaden efter valpen kommit hem så är det viktigt med hantering, socialisering och miljöträning och det blir det automatiskt om du alltid har med dig valpen. Man ska så snart valpen känner sig ”hemmastadd” börja med ensamhetsträningen. Gärna när du fortfarande är hemma men lämna den ensam i ett rum.
Under vecka 8 – 9 veckor måste valpköpare och även vi med en valp kvar i kenneln fortsätta att lägga grunden till hundens framtida mentalitet. Det är oerhört viktigt att hunden möter nya personer, djur och situationer på ett lugnt och trivsamt sätt. Man bör låta valpen vänja sig vid sin nya miljö i lugn och ro. Som nybliven hundägare ska vara den som står för hundens trygghet, närhet och omvårdnad.

Blir valpen under denna tid utsatt för starka sinnesintryck t ex fyrverkerier, aggressiva hundar eller hårdhänta människor kan den bli chockad och påverkad för resten av sitt liv.
Alla böcker och föreläsningar jag har deltagit på så säger alla etologer och andra kunniga personer som arbetar med hund kan inte nog betonas hur viktigt det är att hunden får mycket och god kontakt med såväl andra människor som andra djur under dessa få veckor.
Ofta pratar vi hundintruktörer om att man som nybliven valpägare bör ha en socialiseringsplan, men det är inte en kravlista som man slaviskt ska följa. Missar valpen att uppleva några av situationerna i socialiseringsplanen är det aldrig försent att vänja hunden vid dem senare i livet. En hund är precis som en människa formbar under hela livet, det är bara lite svårare att lära in nya saker ju äldre hunden blir och det kan också vara svårt att lära bort ett beteende som den har haft i flera år.
Återigen vill jag betona att låta valpen få uppleva nya saker i sin egen takt, att låta den få tid på sig och låta den få vila ordentligt mellan varven.

Socialiseringsplanen bör anpassas till din och hundens livssituation. Bor man på landet är det viktigare att hunden blir van vid hästar och kor till skillnad mot stadshunden som behöver vänja sig vid trafik och bussåkning.
Denna vecka har vi lagt fokus på andra miljöer och olika underlag att gå på. Se andra hundar vid brukshundsklubben som träna. Har även övat på hantering av veterinären på besiktningen och låter alla människor som vill får hälsa på valpen. Vi bor på landet så det är inte så ofta människor passerar vår tomt, så då får man byta miljö. Viktigaste är att man försöker ha en plan för vad man vill att valpen/hunden ska få lära sig och bekanta sig med.
2020-11-11 14:58 | 0 kommentarer