Blogginlägg

Lekstunder är lika med träningsstund med din valp

När valpen nu är mellan 10 – 12 veckor så har de valpar som flyttat till nya hem anpassat sig bra. Det är nu extra viktigt att man fortsätter leka och träna valpen i olika situationer. Man ska åka bil ofta, träffa andra både människor och hundar som du vet är positiva och snälla mot valpen.

Fortsätt träna på valpens namn. När du lockar den till dig och valpen kommer så ska du alltid ge beröm och ibland en godisbit. Det ska alltid vara trevligt att komma och vara hos dig. Uppmuntra ögonkontakt med valpen. Ögonkontakten är grundläggande för all framtida träning. Ha valpen lös ute, så mycket som möjligt. Valpen lär sig snabbt att ha kontroll på dig och att befinna sig i din närhet.

Puss matte säger Blixtra 10 veckor

Även om dessa små valpar är underbara och goa så kan de även bitas väldigt hårt. Valpen gnager gärna på allt, en del är värre än andra och valparna har olika behov. Sen kan det bero på hur mamma Nixa har uppfostrat dem. Viktigast är att man inte tar valpens bitande som att man har misslyckats, ta det inte personligt. Sätt upp regler, se till att fullfölja trots att valpen protesterar. För att man inte ska skapa ”konflikter” med valpen så kan man börja med kontakt övningar och lek med din valp. Tänk gärna att positiv förstärkning – man belönar när valpen gör rätt och ignorerar då valpen gör fel.

Lekar man kan göra tillsammans med sin valp är dragkamp och komihåg att det är okej att vinna ibland. Gömma leksaker – gärna mjuka. Busa och brottas, lägg spår i gräsmattan (om inte snön har kommit) och lägg då korv i vartannat steg.

Nu kan man börja lära in orden ”stanna”, ”varsågod”, ”kom” och ”loss”.

Kasta en leksak. Håll kvar valpen, när valpen är lugn då kan du släppa föremålet och säg ”varsågod”. När valpen är på väg mot dig så ”kalla in valpen” och beröm inkallningen. Busa lite först och lirka bort föremålet/leksaken och säg ”loss”. Gör om det igen. Ordet ska vara det som släpper iväg valpen och inte händerna. Lägg till ”stanna” när du håller kvar valpen.

Kontaktövning – för att skapa samarbete mellan dig och valpen. Komihåg att vara passiv och tyst, låt valpen vara den som är aktiv. När valpen tar spontant kontakt så ska man belöna med röst och lek eller godis när valpen tittar på dig. En övning är att ha valpen nära dig, visa godiset och stoppa den i munnen eller håll den väldigt nära munnen. Vänta tills valpen hittar godiset – beröm och låt valpen ta godiset.

Kontaktövning mellan matte och Rindrosens Blixtra 10 veckor

Inkallning: När valpen är mellan 8 – 9 veckor – inget koppel, kalla endast in valpen när den är på väg mot dig. Göm dig, när valpen springer efter så ropa ”kom” lek och beröm när valpen kommer till dig. Om valpen inte lyssnar för att den är upptagen med annat så kan man gå fram till valpen och putta på den. När valpen är mellan 10 – 12 veckor så ska man lära valpen att komma i alla situationer. Här måste man kunna erbjuda något extra roligt, använd fantasin och variera dig, lek en stund, ge godis, klappa om med massor med beröm.

Koppelträning: Se det som en träning när valpen är mellan 10 – 11 veckor, kan vara bra om valpen fått sprungit av sig först. Uppmuntra valpen att följa dig i kopplet. Träna in ett lockljud som man kan använda sig av sig på promenaden. För att träna in ett lockljud genom att man gör ljudet och ge valpen en godis strax efter, alternativt lek med en leksak. Upprepa mellan 3 – 5 ggr och gör dessa pass flera gånger per dag. Sedan provar du lockljudet inomhus när valpen är upptagen med något, beröm med rösten och belöna. Sedan provar man med lockljudet på koppelträningen. Tänk på att det är viktigt att träna korta stunder med valpen.

Passivitetsträning: Att träna passivitet är kanske inget som man tänker på som en träning men det är viktigt att skapa lugn och ro för valpen. En övning som är bra är ”lugnade händer”. Den går ut på att få valpen att känna lugn och trygghet. Låt händerna jobba, säg inget. Ha lugna, trygga, tunga händer på hundens skuldror. När valpen lägger sig ner alternativt sitter lugnt och stilla – så kan du ta bort händerna. Händerna blir så småningom en signal för att lugna ner sig. Om man har en väldigt aktiv valp så underlättar det att ha en godisskål bredvid och belöna ifrån när valpen blir lite lugnare.

Från valpen är 10 veckor så kan man börja lite smått med apportträningen.

Rindrosens Blixtra 10 veckor luktar på träbocken

 

 


Träningen börjar så snart man får hem valpen

Det som valpen tidigt lär sig kan man sedan utveckla allt eftersom den blir äldre och mognar. Det allra viktigaste det som vårt hundägande måste bygga på är att vi ska skapa en så god relation som möjligt med valpen.  Ett viktigt steg i att skapa en god relation är att valpen så tidigt som möjligt får förtroende för föraren när man tar i eller håller i den. Det är viktigt med hanteringen. Det tränar man genom att man leker, när man vårdar eller fostrar den eller när man vill överföra lugn och harmoni. Det är inte alls svårt för en valp att förstå hur den ska uppträda. Den har ju inte hunnit skaffa dåliga vanor ännu.

Träningen börjar direkt när valpen kommer hem och lite tips att på ett enkelt sätt få rätt relation till valpen.

Första steget - är hantering/kroppskontakt: Viktigt för alla flockdjur i social samvaro. Viktigt att skapa en relation mellan människa och hund. För att visa uppskattning, att kunna rätta till fel, för att vara ett stöd vid oro och ängslan eller att förstärka en leksituation.

Andra steget – Följ mig: Ingår naturligt i gruppsammanhållningen bland hundar, är grunden till inkallning, nödvändigt för god kommunikation och social samvaro.

Tredje steget – Nu ska vi leka: Viktigt för social trivsel, stärker relationen mellan föraren och hund, ger träningen i att starta och avsluta en aktivitet.

Fjärde steget – rumsrenhet: Så snart valpen vaknar så ska denne lyftas ut, efter lekstund och efter mat. Beröm när valpen gör det utomhus och gör ingen stor affär av det om det händer en olycka inomhus.

Miljöträning med Blixtra 8 veckor

Det är viktigt att man är tydlig när man kommunicerar med valpen. Så tydlig att relationen blir till en trygghet för er båda i framtiden. Första månaden efter valpen kommit hem så är det viktigt med hantering, socialisering och miljöträning och det blir det automatiskt om du alltid har med dig valpen. Man ska så snart valpen känner sig ”hemmastadd” börja med ensamhetsträningen. Gärna när du fortfarande är hemma men lämna den ensam i ett rum.

Under vecka 8 – 9 veckor måste valpköpare och även vi med en valp kvar i kenneln fortsätta att lägga grunden till hundens framtida mentalitet. Det är oerhört viktigt att hunden möter nya personer, djur och situationer på ett lugnt och trivsamt sätt. Man bör låta valpen vänja sig vid sin nya miljö i lugn och ro. Som nybliven hundägare ska vara den som står för hundens trygghet, närhet och omvårdnad.

Rindrosens Blixtra 8 veckor miljöträning

Blir valpen under denna tid utsatt för starka sinnesintryck t ex fyrverkerier, aggressiva hundar eller hårdhänta människor kan den bli chockad och påverkad för resten av sitt liv.

Alla böcker och föreläsningar jag har deltagit på så säger alla etologer och andra kunniga personer som arbetar med hund kan inte nog betonas hur viktigt det är att hunden får mycket och god kontakt med såväl andra människor som andra djur under dessa få veckor.

Ofta pratar vi hundintruktörer om att man som nybliven valpägare bör ha en socialiseringsplan, men det är inte en kravlista som man slaviskt ska följa.  Missar valpen att uppleva några av situationerna i socialiseringsplanen är det aldrig försent att vänja hunden vid dem senare i livet. En hund är precis som en människa formbar under hela livet, det är bara lite svårare att lära in nya saker ju äldre hunden blir och det kan också vara svårt att lära bort ett beteende som den har haft i flera år.

Återigen vill jag betona att låta valpen få uppleva nya saker i sin egen takt, att låta den få tid på sig och låta den få vila ordentligt mellan varven.

Blixtra sovande 5 veckor

Socialiseringsplanen bör anpassas till din och hundens livssituation. Bor man på landet är det viktigare att hunden blir van vid hästar och kor till skillnad mot stadshunden som behöver vänja sig vid trafik och bussåkning.

Denna vecka har vi lagt fokus på andra miljöer och olika underlag att gå på. Se andra hundar vid brukshundsklubben som träna. Har även övat på hantering av veterinären på besiktningen och låter alla människor som vill får hälsa på valpen. Vi bor på landet så det är inte så ofta människor passerar vår tomt, så då får man byta miljö. Viktigaste är att man försöker ha en plan för vad man vill att valpen/hunden ska få lära sig och bekanta sig med.


Dagen när B -kullen flyttar börjar närma sig

Nu börjar nedräkningen för B -kullen och jag måste vara ärlig, det känns lite vemodigt samtidigt som jag ser fram emot att valparna ska få komma till sin nya flock och att få tillbaka tiden för de stora hundarna igen.

Under veckan som gått så har vi avmaskat dem för tredje gången. Vi försöker åka bil dagligen med dem och de gnäller en stund men sedan lägger de sig ner och sover. Kennelhusse och jag har olika bilar så vi har provat att ha valparna i båda bilarna. Har varit mycket i skogen för att de ska få springa omkring, få klättra över rötter och krypa under buskar.

B-kullen 7 veckor tränar på åka bil

Vi övar in namnen och de lyssnar på sitt namn och vi har påbörjat träningen av att bli rumsren och de försöker ”tala om” när de behöver gå ut men ibland så blir det precis där man står, speciellt om man är lite upptagen med att springa efter sina syskon eller att vi inte är observanta.

Igår genomförde vi ett liknade MV för valparna som är ett projekt hos Naturbruksgymnasium med djursjukvård och hundsport som inriktning. Testledaren är lärare Sällskapsdjur Hund Erika Norstedt. Det var första gången som de fick komma på ny plats, gå på betonggolv med prickat mönster i. Mentalbeskrivning Valp (MV) genomförs när de är 7 – 9 veckor gamla och ger en beskrivning av valpens beteende i specifika situationer. Beskrivningen utförs i ett isolerat utrymme där valpen inte varit tidigare, ett kalt rum. Resten av valpkullen ska vara utom hörhåll från beskrivningsplatsen så att valpen inte störs. Beskrivningen filmades och endast testledaren var synlig. Normalt är det 11 moment där valpbeskrivaren bland annat beskriver valpens beteende: intresse/nyfikenhet, hälsning, kontakt, leklust, gripandeform, handlingsförmåga och ängslan. Vi hann dock inte med alla 11 moment utan här testades hur deras reaktion blev av att bli lämnade ensamma i ett rum. Där mäter man hur lång tid det tar tills de gnäller. Maxtid är 2 min och man avbryter så fort valpen gnäller. Då gick testledaren in utan att ta kontakt med valpen utan går in och sätter sig mitt i rummet och avvaktar för att se vad valpen gör. Samtliga rusade efter testledaren för att ta kontakt och när testledaren tar de gladligen kontakt med henne. De är sociala och glada i människor. Sedan försöker man hantera valpen genom att lägga den på rygg och klämma lite och lyfta valpen för att se om den accepterar att andra hanterar den.

Testledaren rullar iväg en tennisboll för att se följsamheten, nyfikenheten och ifall den vill apportera. Samtliga sprang efter bollen men ingen apporterade utan ansåg att testledaren var mer intressant. Testledaren tog fram ett gosedjur som ska föreställa ett noshörningshuvud för att se reaktionen och valparna visade intresse, nyfiket och utforskade men ingen rädsla eller agg mot främmande föremål.

Testledaren tog fram en trasa för att se samarbete, resursförsvar och kamplusten. Två hade mer lust för att kampa (en liggandes) de övriga två lite försiktigt. Hemma vet vi att det finns föremålsintresse och kamplust och de bjuder gärna upp till Kamp lek. Blixtra, hon kan låsa käkarna när hon biter tag i ens byxben och vägrar släppa.

Sedan fick valparna samlas i klassrummet där eleverna befann sig och även kennelhusse. Valparna sprang mellan eleverna i klassrummet och undersökte allt. När vi sedan hade genomgången av testet och kollade på filmen så somnade samtliga valparna. De var ganska slut på hemresan sen.  

Det märks att de är 7 veckor och börjar kräva mer aktiviteter och är mer vakna. På fredag när de blir 8 veckor så ska vi till veterinären för besiktas, vägas & chippas.

Rindrosens Brix flyttar först, blir kvar på Gotland.

Rindrosens Brix 7 veckor

 

 

Rindrosens Blixtra blir kvar i kenneln som blivande avels tik.

 Rindrosens Blixtra 7 veckor

 

Sen flyttar Rindrosens Blixten till Boden.

Rindrosens Blixten 7 veckor i skogen

 

Rindrosens Brixa flyttar till Örebro på lördag.

Rindrosens Brixa 7 veckor

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)