Blogginlägg

Valpköpare till B-kullen

Oavsett hur söta och hjärteknipande valparna är behöver de så småningom flytta till ett eget hem. Att hitta lämpliga valpköpare är svåraste av allt som hunduppfödare. Man vill verkligen att valpen ska komma rätt, från början. Vårt främsta mål är att valparna ska komma till ett kärleksfullt, bestående hem och aktivt liv. Vi har även lovat att finnas där för våra valpköpare, kan dem lova att dem alltid kommer ställa upp för valpen? Kan man som uppfödare ställa det som krav? Det kan man tyvärr inte, utan man kan bara hoppas och finnas där. Så det svåraste är att välja rätt valpköpare till rätt valp. Där har jag ännu inte erfarenheten. Hade tre omplaceringar i A-kullen inom två år.

Man hoppas att köparna inser vad det innebär att äga en hund i allmänhet och just den här hundrasen i synnerhet. Försöker att fråga så mycket som möjligt innan vi bestämmer oss för att sälja en valp när spekulan­ten kommer på besök. Förra kullen som behövde vissa spekulanter inte komma till ön och det har vi numera som önskemål och krav. För man behöver känna dem på pulsen ordentligt och då kan även valpköparen få förvissa sig om att han/hon känner förtroende för oss som uppfödare.

Rindrosens Blixten & Blixtra 6 veckor

När får då valpköparna komma och titta? Jo från valparna är 5 veckor. För oss är det viktigt att tiken ska få känna lugn och ro fram till dess. Valparna gör inte så mycket väsen av sig innan 5 veckors ålder och dessutom föreligger alltid en smittorisk.

Under veckan har det varit mycket socialisering där vi haft besök nästan varje dag och valparna är nyfikna och sociala. Hade även styrelsemöte för Schäferdistriktet Gotland hemma vid oss för att det ska vara mycket folk. Vi har bjudit hem vänner och kollegor för att valparna ska vänjas vid andras röster, kroppsformer och klappar. Vi har även avmaskat valparna för andra gången och vi kommer göra det en tredje gång innan flytt. Klippa klorna är fortfarande ett äventyr, men det är viktigt att sitta med dem varje dag och ”pilla” på tassarna och klorna, vill här skapa en mysrutin vid kloklippning och med lite passivitetsövning att vara stilla i famnen eller på golvet. Även om jag klipper när de sover, ibland måste man välja stunder som blir enkla. Nästa vecka kommer vi börja med hantering på bord, för att de ska vänja sig vid att man ”undersöker” och hanterar dem. Viktigt inför veterinärbesöken.

Rindrosens Brix & Brixa 6 veckor

När valparna är runt 6–7 veckor då visar de mer av sin personlighet och för all del sin exteriör. Denna gång hade vi väldigt svårt att välja vilken av tikarna som ska vara kvar i kenneln. Nu har vi bestämt oss för Rindrosens Brixa som är en liten mini-Jalle. Denna kull är lättare och troligtvis för att de är hälften mot första. Däremot fick vi A-kullen att sova hela nätterna men det har vi inte lyckats med helt än. Det är väldigt kvällstrött och vill sova från 19:30 – 20:00 och då vaknar igen vid 2 tiden. Försöker nu hålla igång dem lite längre på kvällarna för att se ifall man kan få dem att börja sova på nätterna. Mamma Nixa sover fortfarande hos valparna, det kanske påverkar.

Nu börjar även annan förberedelse inför valparnas flytt, de ska ha registreringsbevis (har kommit hem), skötselråd, mat att starta med, de ska besiktas innan och id-märkas. Deras pärmar som fixas, deras små tillhörigheter som de får med sig.

Rindrosens Brixa 6 veckor

Miljöträningen fortsätter och nu börjar vi promenera med halsband och koppel, gå utanför tomten. Nu börjar de bli vana vid tomten och springer omkring i större utsträckning ifrån varann. Bilträna börjas i helgen, innan dess så har vi ställt in en bur som de kan gå in och ur för att vänja sig vid bur. Det är viktigt att hundarna reser säkert. 

 


Nu börjar miljöträningen på allvar

Valparna är nu extremt mottagliga för sociala stimuli. De är nyfikna, lägger allt de exponeras för på minnet och kan forma nya bindningar till olika individer. Det är nu man brukar påbörja den viktiga miljöträningen med valparna.

Forskning visar att valpens upplevelser under socialiseringsperioden starkt påverkar dess övriga utveckling. Valpar som inte har så mycket kontakt med människor blir ofta mindre kontaktsökande och kan vara svårare att hantera vid exempelvis träning, veterinärbesök och skötsel.

Som uppfödare har man ett stort ansvar att låta valpen vara del av familjelivet utan stödet av sina syskon. Den ska exponeras för vardagsföreteelser, människor och ljud innan rädsla reaktionerna är fullt utvecklade på allvar. Från vecka 5–6 bör kontakten med människor ökas successivt – lek, kela, lyft och ta ut varje valp på egen hand varje vecka.

Rindrosens Blixten 5 veckor

 

Miljöträna med hundvalpen

I tidig ålder är hundvalpar extremt mottagliga för sociala stimuli vilket gör det till en perfekt tid för miljöträning, det vill säga att vänja valpen vid världen omkring oss. Under miljöträningen lägger du grunden för att forma en harmonisk vuxenhund som fungerar bra i olika miljöer och med olika människor.

Miljöträning påbörjar redan hos oss – hos uppfödaren

Forskning visar att det valpen upplever under den så kallade socialiseringsperioden (den tid då valpen är som mest mottaglig för sociala stimuli) starkt påverkar dess övriga utveckling. Uppfödaren har därför ett stort ansvar att inleda miljöträningen på ett bra sätt genom att låta valpen vara en del av vardagslivet med allt vad det innebär.

Från 5–6 veckors ålder ska kontakten med människor ökas successivt. Kel, lek och hantering är viktiga inslag och bör ske även på egen hand, utan stöd av kullsyskonen. Valpar som har bristande kontakt med människor blir ofta svårare att handskas med och att dressera med någon större framgång. Så nu bjuder vi hem alla som vill komma och hälsa på. Samt att varje valp har en ”egentid” per dag med miljöträning antingen hemma eller utomhus.

Rindrosens Brix 5 veckor

Nu lär dem sig de sociala signalerna

Vid 5–7 veckor går valparna på längre upptäcktsfärder och leker intensivt med varandra och med andra flockmedlemmar, i genomsnitt hälften av sin vakna tid. De utforskar gärna sin omgivning med tänderna. Nu sker den så kallade bithämningen – hur hårt kan man bita sina syskon innan de skriker av smärta och leken avbryts? Valparna skriker dels för att det gör ont, dels för att valpar i den här åldern är lite lätt dramatiska av sig. De lär sig också hundarnas signalsystem och hur man ska umgås med varandra. Det underlättar när man har andra vuxna hundar i hemmet som också vill vara delaktiga i valparnas utveckling av de sociala signalerna och det är därför viktigt att valparna får umgås med andra hundar.

 Rindrosens Brixa 5 veckor med mamma Nixa

Tiken påbörjar avvänjningen och valparna övergår till fast föda

Tiken börjar nu tycka att valparna är jobbiga och lämnar dem ensamma längre stunder och påbörjar avvänjningen. Avvänjningen är vanligen en lugn process, men om tiken upplever valparna som påstridiga kan hon bli irriterad och säga till på skarpen. Vi överlåta mamma Nixa avgöra nu hur mycket tid hon vill vara med dem. Hon har nu börjat uppskatta gå iväg på längre promenader igen och få komma ut och röra på sig. Hon sover fortfarande hos valparna på nätterna, även om hon gärna hänger med oss på kvällarna när valparna sover.

Vid 5–6 veckors ålder äter valparna nästan som en vuxen hund, även om de fortfarande kan ha svårt att tugga alltför hård mat. De börjar försvara föremål och mat genom att morra och lägga tassen över, de skakar leksaker så som en vuxen hund skakar sitt byte och rangordningen börjar uppträda även om den förändras konstant under valparnas utveckling. Jag kan bara intyga att det nu är full fart hemma. Tur att de har en ung halvsyster som gärna leker med dem. Man måste vara med så det inte går överstyr.

Rindrosens Blixtra 5 veckor

 

 


Tiden går fort nu, B-kullen fyra veckor redan

Ledsen att jag inte skrivit något under valparnas tredje levnadsvecka, ibland räcker inte tiden till riktigt. Förra helgen så var jag till fastlandet och tog certifikatet till hundpsykolog.  

Under valparnas tredje levnadsvecka, övergångsperioden, sker stora förändringar. Ögonen och öronen öppnas vilket gör valparna extra känsliga för ljus och ljud. I slutet av perioden bryter de första tänderna fram, sugandet kommer övergå i tuggande och bitande och valparna kan börja slicka i sig halvfast föda. Under tredje vecka har vi avmaskat valparna samt låtit dem prova smaka lite nötfärs med äggula. Nu kan man känna vassa små tänder som kommer upp.

Rindrosens Brix, nu börjar vi smaka på nötfärs vid 3 veckors ålder

Tikens slickande massage är inte längre nödvändig för att valparna ska klara av att uträtta sina behov, men slickande fortsätter och får nu mer funktionen att förstärka de sociala banden. 

Under tredje veckan inleds också en annan viktig period, socialiseringsperioden som varar till 12:e veckan. Nu börjar valparna lära sig att både känna igen och samverka med sina artfränder och de människor som umgås med dem. Vi är tillsammans med valparna så mycket som möjligt och även vår son som är 8 år.

Rindrosens Blixtra 25 dagar, 3,5 vecka

Mellan tredje och fjärde levnadsvecka så får valparna uppblött valpfoder som de äter tillsammans ur. De har nu flyttat ur valplådan och kan nu få röra sig fritt i ”valprummet” och jag har nu börjat sova i min vanliga säng, i makens och mitt sovrum. Vi har dock ”barnvakten” om det skulle vara något. Nu är det även viktigt att man klipper klorna ofta och lite så att de vänjer sig vid det.

Nu kommer vi även in i fasen där vi inte bara ska umgås med hela kullen utan också med varje valp för sig. Nu kan de få komma ur valplådan och få utforska omgivningen, med att gå på golvet och man kan låta valparna få träffa pappa Jalle och halvsyrran Abba.

Allt beror lite på hur mamma Nixa upplever allt. Hon accepterar att Jalle och Abba håller sig precis utanför grinden och nosar och slickar på dem.

B-kullen utforskar omgivningen

Mycket händer mot fjärde levnadsveckan, de börjar bli mer rörliga och skuttar omkring och utforskar allt i sin omgivning samtidigt som vakenhetstiden ökar. Under leken med varandra skäller, morrar och gnäller de och provar olika kroppsrörelser som ett led i språkutvecklingen och etableringen av sociala relationer. När det går lite väl hett till så går mamma Nixa till dem och stoppar nosen mellan valparna, som ger en lugnade inverkan.

Rindrosens Brixa & Brix 22 dagar gamla

 

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)