Blogginlägg

Ögonen öppnas och de träder fram en personlighet hos B-kullen

Nu börjar de röra sig mer och man har de öppnat ögonen. Under denna vecka så har de fortfarande befunnit sig i neonatala perioden. Har inneburit att de haft en lugn stund med mamma Nixa som ger dem värme, mat, sömn och massage. Veckan har varit lugn och valparna ökar fint i vikt. Mamma Nixa som normalt har en stor arbetslust ligger helst bara i valplådan. Promenaderna är korta men försöker gå oftare så hon får röra på sig. De har under denna vecka även varit blinda och döva men slutet av veckan, redan från dem var 10 dagar gamla så har ögonen börjat öppnas – och då tittar en annan personlighet fram.

B- kullen 2 veckor

Vår roll har mestadels varit att rasta mamma Nixa vid behov, se till att hon får maten på sina tider. Hålla rent i valplådan och se att valparna verkar må bra. Nu väger vi inte dem varje dag längre utan kommer väga dem varje vecka.

Nu börjar vi gå in i mellanperioden 14 – 21 dagar gamla.

Dagen då ögonen öppnas inleder mellanperioden som varar från 14:e dagen till 21:a dagen, man måste dock vänta några dagar innan valpen ser. Den lilla hunden fortsätter att dia. Nu börjar även första tänderna spricka fram ungefär den 21:a dagen, det är en hörntand i överkäken. Då börjas det gnagas.

Uttömningsreflexen finns fortfarande kvar när mamma Nixa slickar valparna. De kommer under denna vecka som kommer bli mer självständiga och uttömningen kommer ske utan att den stimuleras.

Valparnas motorik förbättras märkbart och koordinationen blir bättre. Från 12:e dagen håller frambenen upp hela kroppens tyngd, bakbenen från 16:e dagen om än inte helt perfekt. Några övar redan från dagen 10:e. De vakna perioderna blir allt längre, aktiviteterna varierar och man kan säga att valpen är vaken ca 35 % av tiden. Resten av tiden upptas av lugn respektive aktiv sömn.

Rindrosens Blixten 2 veckorRindrosens Blixtra 2 veckorRindrosens Brix 2 veckorRindrosens Brixa 2 veckor

Det händer mycket under denna tid, de skäller, gnäller och är tydliga om de inte är nöjda, samtidigt som de är mysiga och gillar ligga på ryggen och bli kliad på magen. Man kan lyfta upp dem och gosa med dem och de luktar nyfiket på en. De försöker redan följa med mamma Nixa i den andra delen av valplådan. Numera accepterar mamma Nixa att pappa Jalle och storasyster Abba ligger utanför grinden till valplådan. 

Rindrosens Abba 2 år ligger utanför valprummet och är nyfiken på vad som låter


B-kullen är nu en vecka gamla

Den första veckan har bestått av lugn och ro. Mamma Nixa är duktig och vet precis vad som fordras för att valparna ska få en bra start i livet. Denna gång har hon fått hälften mot förra gången då det var 8 valpar. De allra första dygnen behöver valparna värme, vätska och näring för att överleva och mamma Nixa har bott i valplådan hela veckan. Vi har naturligtvis hållit regelbunden uppsyn över dem. Jag sover hos Nixa och valparna.

Mamma Nixa och Rindrosens Brixa 1 vecka

Dessa små individer som föds både blinda och döva och är föga rörlig, den är alltså relativt dåligt rustad för det vuxna livet då den föds. Nervsystemet är inte utvecklat när valpen föds, utan det fortsätter att utvecklas några veckor framåt. Hjärnan växer och når sin färdiga fort vid 6 veckors ålder. Nervcellerna ökar i storlek och antalet kontaktställen växer avsevärt före födelsen, dessutom genomgår många av cellerna en mognadsprocess kallad Myelinisation. Frambenens motorik utvecklas före bakbenens. Hela nervsystemet förändras under mognadsprocessen och vissa beteenden visar sig och försvinner under dessa 7 veckor. Bildandet av nervtrådarnas märgskidor är den faktor som styr utvecklingen av motoriken och sinnena. Jag kan skryta om att några vid 1 veckas ålder försöker stödja på fyra ben och även använda bakbenen för att ta sig framåt.

Rindrosens Blixten 1 veckaRindrosens Blixtra 1 veckaRindrosens Brix 1 veckaRindrosens Brixa 1 vecka

Nu infinner sig valparna i den neonatala perioden från 0 – 14 dagars ålder. Valpens tömning av urin och avföring är helt och hållet reflexmässigt, den stimuleras av att mamma Nixa slickar valpens mage och runt anus. Hon sväljer på så sätt alla uttömningar och bädden förblir ren. Lille Brix lyckades vid 6 dagars ålder klämma ut nr: 2.

Man kan se att valpen rör sig ganska lite så länge kullen ligger i ”boet” (Valplådan). De aktiva perioderna är korta, de utgör 2 – 15 % av den totala tiden som upptas av diande, resten av tiden sover valpen. Intressanta är att man kan se att de lyfter på huvudet, precis som de tränar nackmusklerna.

Rindrosens Blixtra och Blixten 1 vecka

Vid födelsen är luktsinnet utvecklat, valpen kan inte känna igen sin mamma på lukten. Känselsinnet och känslan för temperatur är väl utvecklade redan vid födelsen, valpen söker oavbrutet kontakt och värme hos mamman och syskonen.

Smaksinnen är väl utvecklat från födelsen. Första veckan är det viktigt att väga valparna varje dag för att se att de ökar fint i vikt. Samtliga fyra har ökat fint i vikt.

Denna period är lugnet före stormen men det blir ändå inte mycket sömn för man hör dem när de äter, eller letar efter spena. Även när de blir missnöjda och inte hittar tillräckligt snabbt till spena.

 B-kullen en vecka, Blixten, Brix & Brixa

 


Äntligen är B-kullen här

Det blev en lång väntan och smärtsam, långdragen stund sista veckan för mamma Nixa. När A-kullen födde så kom dem på hennes dräktighetsdag 60. Nu var man förberedd på att valparna skulle födas på Nixas dräktighetsdag 60. Inget hände.

Nu var vi inne på dräktighetsdag 61 och inga tecken på valpar. Framåt kvällen så hade hon sammandragning så natten till torsdagen var jobbig för mamma Nixa och för mig. Sömnlös natt och det blev ytterligare en natt till, när valparna ville komma på dräktighsetdag 63.  

Hela torsdagen var hon tillbakadragen till valplådan. Hon ville gå ut och rastas varje halvtimme till en timme. Hon kunde inte ligga still utan vankade fram och tillbaka.

Sen kom dagen som vi väntat på och längtat till. Torsdagen den 10 september. Klockan 19:48 såg vi att hon hade krystvärkar. Strax därefter så går vattnet och valpen nummer ett: Blixten vägde 626 g vid födseln och han får bära blått band runt halsen. Denna hane viftar på svansen när han äter, tacksam och glad. 

Krilles Nixa med nyfödda valpar

Sen fick vi vänta ca 30 minuter senare för vattnet går och det finns spår av blod i den. Som nummer 2 av denna flock så föddes Blixtra (Lila Band) klockan 22:35 med rumpan först och vägde 543 g vid födseln. Mamma Nixa tar hand om dessa två små valpar, rengör dem och ser till att de andas och får mat.

Här ser vi nyfödda Rindrosens Brixa från vänster

Kl. 23:40 blev det dags igen för krystvärk och kl. 00:15 den 11 september föddes nummer 3, Brix och väger 523 g vid födseln.

Mamma Nixa med Brix (grått), Blixten (blått) och Blixtra (Lila)

Sen dröjde det ett tag och vi trodde att det kanske blir bara tre. Vid 01:16 börjar Nixa krysta igen men hon får endast ur sig vätska. Hon fick kämpa hårt, både mot smärtan och mot tröttheten och tillslut kl.02:59 föds andra tiken och nummer 4 i flocken, lilla Brixa och vägde 679 g. 

Mamma Nixa med yngsta Brixa som är nyfödd.

 

Nixa tar väl hand om allt runt valparna och vi behöver endast bistå henne med handdukar, vatten, råäggula, klappar och kärlek. Helt otroligt att hon låter oss vara så nära henne och hennes valpar. Man själv var ganska slut men ändå så lycklig av att den utdragna valpningen sluta så bra. Nu har Krille’s Nixa och Mi-Jos Jalle fått fyra vackra valpar. Nu gäller det att de är friska och växer på sig. Kommer ange den 11 september som födelsedatum för att det ska bli rättvist mot samtliga valpar.

 Hela gänget med mamma Nixa, från vänster Brix, Blixtra, Blixten och Brixa


Dagarna känns långa och man väntar till det är dags.

Nu är hösten här, dagarna är kortare men när man väntar på något spännande – så blir dagarna väldigt långa.

Nixa är nu i dräktighetsdag 59, vecka 9. Nu lägger valparna på hullet. Dem sväljer fostervatten och får ofta hicka. Inte mycket plats finns längre för valparna. Därför är det nu lättare att se rörelser från dem. Enklast blir det när Nixa ligger på sidan och sover, då ser man hur det sprattlar till och magen rör på sig.

Nixa i dräktighetsdag 59, vecka 9.

När valparna är färdigutvecklade signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning. Från ca 58:e dygnet kan fostret överleva utanför livmodern och det har vi nu passerat.

Den här sista veckan av dräktigheten förbereder tiken sig för valpning. Hon blir lugnare och intresserar sig inte så mycket för de andra hundarnas aktiviteter eller vad som händer för övrigt. Hon vill gärna vara vid min sida. Däremot märker man att hon är mindre social än normalt, nu är det mycket på hennes villkor när vi ska gosa. Hon äter numera dubbelt foder mot normalt och än så länge äter hon, på villkor att vi blandar i lite A-Fil. Normalt är att de inte vill äta sista dygnet innan själva valpningen och då vet man att det är på gång. Så vart det vid förra valpningen men det är inte hundra att det blir likadant nu, beror lite på hur många valpar hon har som trycker på.

Man bör senast en vecka innan födseln introduceras till ett eget ställe där hon ska föda och Nixa och jag har redan inrett valprummet av tidigare gästrummet.

Valplådan är redo igenHär sover jag tillsammans med Nixa i gästrummet, som blivit ett valprum

Regionen kring slidan blir stor och mjuk, bäckenmuskulaturen avslappnas. Har märkt att Nixa haft mjölkspänningar och ibland har det kommit ut lite vätska.

För att bättre kunna förutsäga den exakta dagen, så har vi sedan igår börjat ta temperaturen några gånger om dagen. Då kan vi få en överblick över hur Nixas temperatur svänger normalt. Och när det konstateras ett temperaturfall så bör man ta tempen med 3 – 4 timmars mellanrum.

Så nu är det bara att vänta tills det är dags, även om dagarna känns otroligt långa just nu.  

 


Snart dags och vi är redo

Nu börjar vi närma oss slutskedet på denna dräktighet. Valplådan är på plats och numera är det Nixa som bestämmer när hon vill gå ut och promenera. Ibland vill hon ta vanliga rundan men sen är det som hon ändrar sig och tittar på en som man ”tvingar henne”. Säger man – ” ska vi gå hem”, så ser hon genast mycket piggare ut igen och går hemåt.

Nixa i dräktighetsdag 55

Idag är Nixa i dräktighetsdag 55, vecka 8. I åttonde veckan fortsätter valpens inre organ att utvecklas, för övrigt är fostret färdigbildad och kan nu kännas, fostrens hjärtslag kan höras men det har jag inte lyckats med, däremot känt några rörelser.

Det märks på Nixa att hon är mest besvärad av sin vikt och sitt omfång och nu börjar hon även vänja sig vid att hon och jag sover i gästrummet och väljer att sova i valplådan. Mjölkkörtlarna är spända och känns fulla med mjölk.

Nixa dräktighetsdag 55 på långsam promenad

Idag ska valparna var rund 144 mm, visst är det häftigt.

Förra gången när hon fick A-kullen så födde hon på dräktighetsdagen 60. Vi är nu redo och vi lämnar inte henne ensam någon längre stund, endast när man ska hämta sonen på fritids. Nästa vecka är planen att inte lämna henne ensam alls. För mig är det viktigt att finnas vid hennes närhet även om jag tror att hon fixar allt galant även utan mig.

Nu är vi laddade och redo. Vi har en gissning här hemma på hur många valpar det kan tänkas bli men eftersom veterinären tippade på två kanske mest tre, så vill jag ändå tro att det är fyra eller kanske en till. Husse och sonen tror att det kommer bli tre. Tittar man på Nixas omfång så skulle man kunna tro att det blir närmare 6 stycken. Nu får man bara hoppas att de valpar som föds är friska och välmående och att mamma Nixa mår bra.

Nixa dräktighetsvecka 8 vilar i valplådan

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)