Blogginlägg

Nu går vi in i fosterstadiet.

Dräktighetsvecka 5, är under dräktighetsdagarna mellan 29 – 35. Bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar utvecklas. Valpfostrets tassar börjar forma sig, som senare blir till trampdynor och tår. Nu börjar även tarmsystemet att bildas, som på detta stadium fortfarande är i navelsträngen. När tiken är ca 30:e dräktighetsdagen så är fostren ca 19 mm. Nu formas ögonlock, innerörat och morrhåren. Tarmarna förbinds med naveln. 5 par bröstvårtor och tårna på frambenen är klart synliga. De yttre könsorganen börjar visas. Tårna skiljs nu från varandra. Fostret ökar nu fort i vikt. Skelettet börjar mineraliseras. Öronsnibbarna växer.  

Ultraljud den 2020-08-11

Dräktigheten kan fastställas med ett ultraljud och vi valde göra det på Nixas dräktighetsdag 33. Enligt veterinären så kunde vi se ca 2 – 3 fostren. Han hade önskat se starkare hjärtslag så vi får se ifall dessa tar sig. Jämför vi detta ultraljud mot förra gången, så ser vi klart skillnad. Förra gången så vi bara ”vattenbubblor” men nu såg vi huvud och framben. Fast man vågar ändå inte jubla förrän det kommer valpar. Från idag så ska de vara ca 27 mm, nu bildas ben i nospartiet, framtänder, gom, kindben, hjässben. Tårna på baktassarna syns tydligt. Nu stängs gommen, så efter detta datum kan inte längre gomspalt uppstå. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar nu att bildas.

Överhuvudtaget är det den mest riskfulla tiden över där kemikalier och andra saker kan skada fostret.

Fostret är nu ca 3 – 3,5 cm stora och ovala och börjar flyta ihop. Bukomfånget ökar och man borde nu kunna se på tiken om hon är dräktig. Lite beroende på hur många foster hon bär och om tiken är kraftig i sig själv eller ej.

Under denna vecka kommer ögonlocken utvecklas., Bröstbenen växer ihop i mittlinjen. Förbening vid tinningen/ögat/tårkanalen och skuldra. Man säger att dräktighetsdagen 35 markerar slutet på embryoperioden, den första dräktighetsfasen. Organen börjar nu ta form och embryona kallas foster även om de inte är fullt utvecklade. Under fosterfasen och särskilt från och med den 40:e dagen ökar fostren i vikt med ¾ av födelsevikten. I femte veckan börjar fostren bli så stora att livmoderhornen måste lägga sig till rätta i bukhålan, vilket medför att dom trycker på de övriga inre organen, bland annat magsäcken, vilket återigen kan ge lite illamående under några dagar.

Nu ser jag verkligen fram emot små härliga valpar igen. Kände mig så snuvad förra gången så nu hoppas jag innerligen att det går vägen denna gång.

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)