Blogginlägg

A-Kullen 9 månader

Nu har vår unga tik börjat löpa, första löpet. Generellt sett ska tiken ha uppnått ca 85% av sin slutliga kroppsvikt innan hon är redo för sitt första löp. Tiken löper normalt en till två gånger per år, men det finns de som löper tre till fyra gånger per år också också utan att det är onormalt. Det kan dessutom dröja ett par löp innan balansen har ställt in sig i kroppen och tiken får en regelbundenhet i sina löp.

Denna information tog jag till mig ”Har du flera tikar i familjen är det inte ovanligt att de löper ungefär samtidigt eftersom de kan anpassa sig till varandras löp”.

Varje löp (bestående av för- och höglöp) varar i ca 3 veckor och det är under denna tid som du ska hålla alla hanhundar på avstånd och för vår del så får hanhunden bo på hundpensionat för han lider mer hemma.

En tik löper under hela livet om hon inte blir kastrerad. Hundar har alltså ingen menopaus som människor har och kan därför bli dräktiga även som gamla.

 Rindrosens Abba 9 månader

 

Beteendeförändringar

 Många tikar beter sig annorlunda straxt innan, under och efter ett löp, men inte alla, våra tikar förändras inte nämnvärt. Straxt innan och under förlöpet kan tiken plötsligt få ökad matlust, något mer som vi märkt på tiken Nixa som har haft en kull redan. Hon börjar äta upp sig och förbereda sig för en dräktighetsperiod. Denna matlust brukar ofta avta under höglöpet då hon snarare blir ointresserad av mat. Ett bra tips är att när du vet att närmar sig ett löp, håll igen lite på maten, då kan löp och skendräktighet flyta lättare.

  

Vi tränar som vanligt på miljöträning, med olika underlag att gå på. Vi får även träna på att gå i koppel, när man bor på landet är det lätt att man har de lösa och speciellt nu i löptider så är det ännu viktigare att ha henne i koppel.

 

 Miljöträning på färja, Rindrosens Abba 9 månader

  Jag har även börjat gå lydnadskurs med Abba 9 månader och där vi förstärker ordet ”Fot” och fortsätter träna på placering och kontakten. Har även börjat träna på bakdelskontrollen, att hon ska kliva upp på badrumspall. Vi har enbart kommit så långt att hon sätter tassen på. Momentet med snabbare liggande tränas med.

  

Något positivt och något som har gett resultat är att man kan nu säga att hon är föremålsintresserad.

 

 

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)