Blogginlägg

A – kullen börjar bli könsmogna

Vid 7 – 12 månaders ålder inträder könsmognaden. I regel inträffar den första löpperioden för tiken någon gång mellan 6 och 9 månaders ålder.

Krille’s Nixa (modern till A-kullen) började löpa den 17 februari 2015, då var hon exakt 8½ månad gammal.

Denna period kan medföra att hunden blir mindre lyhörd för vad man säger. Istället blir den ”trollbunden” av alla dofter som den träffar på utomhus. Hundar man möter kan bli mer intressanta än vad man själv är.

Undan för undan kan man ana vilken individ hunden håller på att utvecklas till.

  • Är det en livlig eller mer dämpad individ?
  • Tycker den om kontakt med människor eller undviker den kontakt?
  • Verkar hunden vara vek eller av det tuffare slaget?

Ju tidigare man kan bilda en uppfattning om ens hunds eventuella egenheter desto lättare kan man påverka dessa egenskaper så att de inte utvecklas till negativa beteenden. När hunden upprepar ett beteende som man inte tycker om, så avled genom att försöka få den att utföra något annat som man kan belöna.

Man kan prova med att säga ”sitt” eller ”ligg”. Eller passar det bättre att låta hunden leta efter godbitar som man kastar på marken/golvet. Genom detta hjälper man hunden att utveckla sina positiva sidor.

Det är vanligt att hunden under unghundsperioden börjar visa intresse att jaga efter katter och vilda djur. Förbjud hunden att göra det! Erbjud istället något annat – t.ex. att få jaga bollarna eller leka kamplek tillsammans med föraren. Viktigast är att istället för bestraffa och locka fram det negativa beteende så skapar man genom aktivitet och belöningsträning en positiva beteende.

 

Man bör vara medveten om att en hund som visar jaktlust måste få utlopp för den, annars lagrar lusten. Det blir som kolsyra i en läskflaska som man skakar om. Utlopp för sin jaktlust får hunden bland annat genom olika typer av spår och sökövningar.

 

Texten är tagen ur boken Allmänlydnad av Inki Sjösten, hundägarutbildning, råden som jag försöker leva upp till.

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)