Blogginlägg

De söta små börjar bli ligister

Nu är det full fart på dessa livliga valpar som är 6 veckor gamla. 

IMG_2586

Den söta lilla flocken har förvandlas till Wolf pack from hell. De utvecklas, de utforskar och springer runt på tomten. De uppskattar hellre att riva upp lökar från rabatterna, tugga sönder växter, riva runt i sandlådan så dammet yr än leka med leksakerna jag lägger fram. De leker med varandra, biter och utmanar men kan även ha stunder då de ligger slickar och myser med varandra. Vi har nu börjat ta ut en valp ur flocken för att vänja dem att vara ensamma. Dels är det kul att se vilka dem är utan tryggheten med flocken och lättare att prova saker med en valp i taget. Veckorna går fort och man önska sig ha fler timmar på dygnet.

IMG_2587

De flesta går ut när de vaknar och kissar och gör ifrån sig number2 på tomten. Är dörren stängd så används tidningarna på golvet. Självklart så finns dem någon som hellre kissar och gör ifrån sig precis där man befinner sig.

thumbnail_IMG_2588

Nu börjar vi under denna vecka att öva med att åka bil, gå promenader i skogen och ha sele på sig.

 


Nu är valparna ute mer och mer om vädret tillåter.

Valparna är nu 5 veckor gamla, det går så fort. 

Nu är valparna ute mer och mer om vädret tillåter. Det har varit väldigt varma dagar och då har utevistelsen blivit på kvällskvisten. 

När dem är inne får dem vara i hela köket ger en ganska stor yta att röra sig på. Dem har olika ställen att lägga sig för att vila på och väljer omsorgsfullt.


Vi kelar och leker mycket med valparna och dem får vänja sig vid att det kommer och går människor, hundar, och barn. Vincent (vår son) har stor del av socialiseringen av valparna. Att vänja sig vid barn tidigt är viktigt om man ska bli en bra familjehund.

Vi har påbörjat miljöträning och gjort en liten hinderbana där de går på olika material. Vi tar ut en valp åt gången för att leka, utforska tomten och vänja dem vid människor.

Valpköpare har även kommit på besök något som vi uppskattar med socialiseringssyfte samt att vi lär känna dem.

Vi har tecknat dolda-felförsäkring via IF samt registrerat A- kullen hos SKK.

A- kullen 5 veckor


De börjar få personligheter

Nu är valparna 4 veckor gamla och äter uppblött foder 3-4 gånger om dagen och de diar fortfarande tiken. Nu har de sylvassa mjölktänderna brutit ut ordentligt och mamma Nixa är inte lika villig att låta valparna dia för ofta, men gör det då helst stående.

Från och med nu blir valparna mycket hanterade av oss varje dag och det är givande eftersom de lärt sig att känna igen matte och husse och vad som är på gång. De är inte längre så tysta utan kan låta som en flock högljudda måsar då de är hungriga. Den mesta tiden går nu åt att mata dem och städa efter matningen och däremellan. Valpar bajsar och kissar i mängder, så det är mycket städning när man har en valpkull. Kunde aldrig ana att de kunde få ur sig så MYCKET. Jag kan fortfarande fastna vid dem i timmar och bara sitta och gosa, leka och mysa.

De har under veckan även fått kommit ut för första gången i valphagen. Självklart så måste man smaka på gräset. Skönt att få springa i gräset, dock fortfarande ibland lite vingligt. De får ändå börja vara ute kortare stunder för att se den stora världen.

Första gången i valphagen

Nu går valparnas utveckling väldigt fort och det händer saker varje dag. De blir mer och mer hundar och små personligheter börjar utkristallisera sig.

Nu börjas tiden för dem att få träffa de väntande valpköparna, andra besökare samt kenneln övriga vuxna hundar. De får även nu vara i vårt kök tillsammans med oss och de andra och de får vistas så mycket som möjligt utomhus. Mamman är nu inte lika mycket med valparna utan har mer och mer börjat återgå till sitt vanliga liv med de övriga hundarna och matte och husse. Hon får dock välja om hon vill sova hos dem på nätterna och hon får alltid lov att umgås med dem om hon vill.

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)