Blogginlägg

Nu börjar avvänjningsperioden

Valparna är nu tre veckor gamla, gud vad fort det går. Nu börjar det bli fart på småttingarna. Vi har börjat ge dem lite nötfärs med äggula för att se vem som var snabb att fatta hur man ”äter”. Måste säga att jag ändå blev riktigt imponerad för alla verkade fatta väldigt fort. Idag så har de fått dela på nötfärs blandat med majsvälling och alla åt ivrigt. Osäker om de skulle reagera på att det serverades ur metalskål, tidigare så har de fått slicka på ett kaffefat. Så målet är att de ska under närmaste dagarna byta ut ett mål mat.

A- kullen äter gemensamt 3 veckor gamla

De har nu flyttas ut i köket dagtid, för det är husets hjärta och för att de ska få social uppväxt som möjligt från början. Denna vår har ju varit otroligt varmt ute, även inomhus är det varmt. Så en vattenskål har ställs på golvet i köket, vissa är nyfikna och nosar, dricker och andra kliver i med tassarna.

Tänderna börjar komma, det märks för de biter på varandra och tuggar på bia bädden. Samt att mina händer börjar bli intressant att bita i.

Deras klor är grymt vassa och även om jag försöker klippa och fila så ofta jag kan.

De har även börjat bli nyfikna på föremål. Några nosar väldigt mycket på golvet eller på fällen.

Någon av dem har redan börjat intressera sig av en boll. Lekfullheten finns, dock fortfarande korta stunder och sen är det skönt att krypa intill syskonskaran och vila lite. 

Det är riktigt skönt att se deras utveckling.

A- kullen 3 veckor vilandes i köket

Ska inte glömma att det har inte bara varit morsdag att fira i söndags, utan mamma Nixa fyllde även 4 år  .

 


Nu är A- kullen två veckor gamla.

Denna vecka har det hänt mycket i valparnas utveckling. Från att varit blinda och döva har de nu öppnat ögonen och man märker att de hör ljud. Det är riktigt mysigt att sitta intill valplådan och klappa om tiken som diar de små liven och samtidigt klappa dessa små ljuvliga valpar. De sitter upp, försöker gå på alla fyra och de ”skäller” och någon ”morrar”. De har redan försökt klättra efter mamman, om hon ligger i lådan bredvid. Det märks att det är nu det börjar hända saker.

A - kullen 14 dgr

Hittills har min roll varit mest att städa och hålla rent i valplådan, eftersom de små rackarna nu kissar och gör no 2. Mamman Nixa städar efter dem, däremot svårt att få kiss fläckarna ”torra”.

När mamma Nixa kommer till valplådan så blir det livat, för valparna är runt hennes ben och vill dia. De har inte riktigt tålamodet att låta henne tvätta rent dem, utan tillslut så lägger hon sig. Vilken fart det har börja bli på dem för att ta en bra plats för dia.

Abella & Abusa 14 dgr

Denna vecka har vi också fått fler att intressera sig för kullen och det är kul. Nu är fem av åtta tingade. Än finns det tre tikar kvar.


A- kullen 1 vecka gamla

Idag är dagen då A-kullen blir 1 vecka gammal. Den första veckan har tiken haft fullt upp med att sköta valparna. Vår roll som uppfödare är att finnas nära, se till att tiken och valparna mår bra, samt att se till att valplådan hålls ren. Valparna ska ligga hos sin mamma och inte störas i onödan. Valparna är blinda och döva.

 

Att sitta intill valplådan gör att man kan fastna i timmar med att bara iaktta dessa små liv. Klappa och berömma tiken, samtidigt som man smeker lätt på valpen.

 

Första veckan har vi vägt valparna varje dag och alla har ökat jättefint.

Även om tiken sköter om valparna själv, så vaknar man på natten när det blir matdags, eller att någon ligger tokigt. Härligt hundliv man lever:)

A- kullen

 

 

 


Nu är A- kullen födda 2018-05-08

Nixa började under dräktighetsdygnet 59 att dra sig undan, bädda i valplådan och stanna där längre tid än innan. Hon visar tecken på att behöva ut och kissa oftare, det trycker väl på men vill inte äta någonting. Var lite orolig, så det gällde att bara vara nära henne. Tog tempen tre ggr under dagen men ingen sänkning som påvisa att något var på gång. 

 

In på dräktighetsdygnet 60, var ut och rastas flertal gånger under natten och sen väcktes jag av att hon höll på att slicka sig och gjorde sig ren. Klockan var då vid 4:00. Hon ville ut och rasta sig och gick sen in och lade sig i valplådan.  Vid 6 - tiden gick vattnet och hon började visa tecken för att vilja krysta. Blev tätare och intensivare och hon kunde inte ligga ner utan behövde stå upp för att kunna krysta ordentligt. Upptäckte att det hängde ut en svans och ett ben. Valpen kommer med rumpan först.

Ut kom den vid 7:14 och bara 6 min senare kom ytterligare en svart valp. Sen kom de med 1 - 2 timmars mellanrum, totalt 8 små fina valpar är födda. Det ser ut som fyra är åt det svarta hållet och fyra mot gråa hållet. Har dock inte kollat in könet än, försökt spana när det funnits tillfälle. Så det finns tikar och hanar vet dock inte antalet än. Tänkte hon ska få egen tid med sina valpar, kontrollerar bara att alla äter och att hon tar sig an alla. När någon av dem ger sig iväg eller hamnar bakom henne, då gnäller Nixa och då går man dit och hjälper henne att lägga valpen till rätta, i högen med kullsyskonen och med fina tiken mamma Nixa.

Nixa med A-kullen 2018

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)