Blogginlägg

Hitta rätt hem till fina Accra

Ett av det svåraste med att vara uppfödare är inte att hitta en snygg hane till den tiken som man vill ha valpar till. Det är så mycket mer som ska klaffa. Man vill avla på rätt hundar och man gör sitt bästa genom att vara påläst och höra sig för. För mig har mentaliteten och hälsan varit absolut viktigaste och att hundarna ska gilla varandra. Även om man gör sitt bästa så är det inte alltid man lyckas ändå.

Sen kommer det som är mycket svårare än jag först trodde – att hitta det perfekta hemmet för valpen. Jag har försökt att lyssna och ställa de ”rätta” frågorna och jag har väl varit naiv och trott på vad blivande valpköpare berättar om sig själva och om sina kunskaper om hundrasen.

Accra 4 veckor

I A – kullen så blev det 8 valpar och jag tyckte att jag hade bra samtal med blivande valpköpare och sade faktiskt nej till vissa som jag inte tyckte verkade lämpade. Trots det så hade vi tre som har omplaceras av olika anledningar. Två omplacerades när de var i sin värsta monstersålder och man glömmer lätt bort att de är mentalt ”valpar i stora kroppar” och här krävs det mycket av hundägaren att ha stor portion tålamod, vara konsekvent, lagom med krav och mycket kärlek. Om man bemöter unghunden med hårda händer, ryck i koppel, slag eller stänga in dem i bur, så kan man räkna med att det blir en känslokall och hård hund.  Det är lättare att läxa upp valpar men unghunden kanske inte är lika lätt att tackla.

Accra som valp

Ibland kanske man inte har den rätta känslan för hunden, tycker man inte om sin hund så är man mycket bättre ägare att försöka omplacera hunden i god tid, innan man är så hatisk och kall mot sin hund, så man förstör hundens tillit till människan.

Jag/vi har haft en otrolig tur att finna fantastiska människor till resten av A-kullen, många av dem har ett fantastiskt hundliv, några tävlar, spårar, springer i skogen, lever med andra hundar och en del trivs utmärkt av att leva som ensamhund.

I B-kullen har vi inte haft någon omplacering och det beror inte på att jag blivit bättre på att lyssna på hundägare, utan mer på tur. Det gäller att man finner de valpköpare som just då behöver en hund, en ny familjemedlem.  

Viktigast för en hund är ju att bli en del av familjen, få sin mat, kärlek, omvårdnad, aktiviteter och en uppgift.

Fina Accra omplacerades som 15 månaders ung hund till Eva som driver Lyrestad Hundcenter eftersom ägaren ville avliva henne eftersom hon hade nafsat/bitit en person och att det saknades känslomässiga band mellan familjen och hunden. Vi kunde tyvärr inte ta emot henne och detta har jag gett mig skuldkänslor. Kan man verkligen vara en ”seriös” hunduppfödare utan att ta tillbaka sina valpar. Som vi bor så kan vi inte ta emot hundar som inte tycker om att vara i vår flock. Sanningen är att jag vill ha mina hundar omkring mig, tillsammans med mig. Det blir svårt att ha hundar som inte tycker om varandra. Jag måste också respektera min familjs önskemål. Jag kände mig desperat och var otroligt ledsen att Accra skulle avlivas, för att ägaren egentligen inte gillade henne och kunde respektera henne och visa vad dem förvänta sig av henne.

Rindrosens Accra 3 år

Accra flyttade ganska omgående till Eva som har stor kunskap och har hjälpt otroligt många hundar som kommit helt trasiga både fysiskt och psykiskt till henne, som hon har hjälpt för att kunna omplacera till ett hem på livstid.

Nu har Accra bott där i 2 år och hon mår bra, utvecklas fint och nu tycker Eva att Accra är mogen för att finna sitt livslånga hem.  Hon är idag 3,5 år som är HD/ED friröntgad. Enligt Eva är hon en riktig arbetsmaskin och en underbar tös som INTE vill ha kompisar, Accra trivs och uppskattar att vara ensamhund. Hon älskar att använda nosen, gå långa promenader och nyfiken att lära sig något nytt. Hon behöver människor som hon kan lita på. Så det krävs att nye ägaren att bygga upp tillit, lugn och stabilitet så kommer hon blomma ut.

Eva står idag som ägare och hon har lagt ner mycket tid på Accra. Det krävs lång tid att bygga upp en hund men det går väldigt fort att bryta ner.

Kravet på blivande hundägare - ska ha kunskap om rasen, hundens behov, drifter och kunna läsa av hund.

Om du tror att du är rätt människa för Accra, så kontakta Eva som driver Lyrestad Hundcenter på 073 – 746 43 91. Det är hon som tar beslutet.

Accra 3 år

Jag som uppfödare vill så klart det bästa för Accra, att fortsätta följa henne och jag hoppas att det finns någon människa som är rätt för Accra.  


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)