Blogginlägg

Hitta rätt hem till fina Accra

Ett av det svåraste med att vara uppfödare är inte att hitta en snygg hane till den tiken som man vill ha valpar till. Det är så mycket mer som ska klaffa. Man vill avla på rätt hundar och man gör sitt bästa genom att vara påläst och höra sig för. För mig har mentaliteten och hälsan varit absolut viktigaste och att hundarna ska gilla varandra. Även om man gör sitt bästa så är det inte alltid man lyckas ändå.

Sen kommer det som är mycket svårare än jag först trodde – att hitta det perfekta hemmet för valpen. Jag har försökt att lyssna och ställa de ”rätta” frågorna och jag har väl varit naiv och trott på vad blivande valpköpare berättar om sig själva och om sina kunskaper om hundrasen.

Accra 4 veckor

I A – kullen så blev det 8 valpar och jag tyckte att jag hade bra samtal med blivande valpköpare och sade faktiskt nej till vissa som jag inte tyckte verkade lämpade. Trots det så hade vi tre som har omplaceras av olika anledningar. Två omplacerades när de var i sin värsta monstersålder och man glömmer lätt bort att de är mentalt ”valpar i stora kroppar” och här krävs det mycket av hundägaren att ha stor portion tålamod, vara konsekvent, lagom med krav och mycket kärlek. Om man bemöter unghunden med hårda händer, ryck i koppel, slag eller stänga in dem i bur, så kan man räkna med att det blir en känslokall och hård hund.  Det är lättare att läxa upp valpar men unghunden kanske inte är lika lätt att tackla.

Accra som valp

Ibland kanske man inte har den rätta känslan för hunden, tycker man inte om sin hund så är man mycket bättre ägare att försöka omplacera hunden i god tid, innan man är så hatisk och kall mot sin hund, så man förstör hundens tillit till människan.

Jag/vi har haft en otrolig tur att finna fantastiska människor till resten av A-kullen, många av dem har ett fantastiskt hundliv, några tävlar, spårar, springer i skogen, lever med andra hundar och en del trivs utmärkt av att leva som ensamhund.

I B-kullen har vi inte haft någon omplacering och det beror inte på att jag blivit bättre på att lyssna på hundägare, utan mer på tur. Det gäller att man finner de valpköpare som just då behöver en hund, en ny familjemedlem.  

Viktigast för en hund är ju att bli en del av familjen, få sin mat, kärlek, omvårdnad, aktiviteter och en uppgift.

Fina Accra omplacerades som 15 månaders ung hund till Eva som driver Lyrestad Hundcenter eftersom ägaren ville avliva henne eftersom hon hade nafsat/bitit en person och att det saknades känslomässiga band mellan familjen och hunden. Vi kunde tyvärr inte ta emot henne och detta har jag gett mig skuldkänslor. Kan man verkligen vara en ”seriös” hunduppfödare utan att ta tillbaka sina valpar. Som vi bor så kan vi inte ta emot hundar som inte tycker om att vara i vår flock. Sanningen är att jag vill ha mina hundar omkring mig, tillsammans med mig. Det blir svårt att ha hundar som inte tycker om varandra. Jag måste också respektera min familjs önskemål. Jag kände mig desperat och var otroligt ledsen att Accra skulle avlivas, för att ägaren egentligen inte gillade henne och kunde respektera henne och visa vad dem förvänta sig av henne.

Rindrosens Accra 3 år

Accra flyttade ganska omgående till Eva som har stor kunskap och har hjälpt otroligt många hundar som kommit helt trasiga både fysiskt och psykiskt till henne, som hon har hjälpt för att kunna omplacera till ett hem på livstid.

Nu har Accra bott där i 2 år och hon mår bra, utvecklas fint och nu tycker Eva att Accra är mogen för att finna sitt livslånga hem.  Hon är idag 3,5 år som är HD/ED friröntgad. Enligt Eva är hon en riktig arbetsmaskin och en underbar tös som INTE vill ha kompisar, Accra trivs och uppskattar att vara ensamhund. Hon älskar att använda nosen, gå långa promenader och nyfiken att lära sig något nytt. Hon behöver människor som hon kan lita på. Så det krävs att nye ägaren att bygga upp tillit, lugn och stabilitet så kommer hon blomma ut.

Eva står idag som ägare och hon har lagt ner mycket tid på Accra. Det krävs lång tid att bygga upp en hund men det går väldigt fort att bryta ner.

Kravet på blivande hundägare - ska ha kunskap om rasen, hundens behov, drifter och kunna läsa av hund.

Om du tror att du är rätt människa för Accra, så kontakta Eva som driver Lyrestad Hundcenter på 073 – 746 43 91. Det är hon som tar beslutet.

Accra 3 år

Jag som uppfödare vill så klart det bästa för Accra, att fortsätta följa henne och jag hoppas att det finns någon människa som är rätt för Accra.  


Tiden går fort med valp i huset

Nu är lille Max snart 12 veckor och tiden rusar iväg. Vi har mest tränat på namnet, inkallning och hanteringen. Försöka få de två stora att acceptera den lille har gått bra, men att förstå att han är liten och skör är desto svårare att förstå.

Vincent, Nettan & Max 8 veckor (2)

Nixa som har haft två kullar tycker att han är ouppfostrad, vi visar att det är vi som uppfostrar Max och att det inte är hennes roll.

Nixa & Max

 

Max har besökt jobbet, både hos matte och husse och han har charmat alla.

Kan beskriva honom lätt som en väldigt glad, charmig och social hund. Samtidigt har han kamplust och stort föremålsintresse. Han använder även gärna nosen. Så vi får se vad som kommer passa honom, kanske blir det nosework, specialsök och spår.

 Max 10 veckor

Att sova en hel natt gör han inte riktigt än. Han somnar tidigt på kvällen, vid ca 20. Sen vid 22 så bär man ut honom, han lägger sig ner och vill bara sova. Men snabb pink och sen lägga sig och sova fram till ca 04:00. Sen behöver han gå ut igen. Från 05:15 så är det morgon. Sen kan han hålla i gång fram till 07:45, då somnar han på stört.

Max 11 veckor 

Åka bil tycker han om, somnar alltid så fort vi sätter in honom i bilen. Samma gäller när vi åker med husbilen eller färjan till Oskarshamn. Han har redan besökt Göteborg.

Matglad är han, bara han känner doften av sin mat så sätter han sig ner vid ”sin matplats”.

Det är skönt att få skratta med och åt en valp igen.

Max 9 veckor

Nästa vecka ska Max få sin 12 – veckors påfyllningsvaccination.

När det kommer till Nixa så ska vi tänka på hennes fysik och även mentalitet. Hon är 7,5 år och det är ingen ålder men det är viktigt att inte glömma bort att lägga upp sin träning och motion utefter Nixas behov och ork. Sanningen är att hon är fortfarande en galen panna. Som älskar allt man hittar på, det finns inga begränsningar – jo, jag är hennes begränsning. Förhoppningsvis så har vi en snygg hane till henne på gång, som vi kan tänka oss att para med. Då blir det en C-kull. Fast först vill vi se att hon har rätt fysik.

 Nixa 7 år

 RSS

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)