Blogginlägg

När det händer att tiken går tom.

Orsakerna till att en tik inte blir dräktig efter en parning kan vara flera. En vanlig orsak är dock att hon kan har parats på fel dag i löpningen. För att veta exakt rätt dag så åkte vi till veterinären för att ta ett blodprov för mätning av dräktighetshormonet progesteron. Vi fick information om att hon hade ägglossning, så vi parade dem samma kväll. Enligt mina egna efterforskningar så ska Progesteron analyseras vid institution för Klinisk kemi i Uppsala. Analysen körs varje vardag och svar fås inom ca två timmar. Eftersom vi bor på en ö, så ska dessa prover skickas. Troligtvis har man använt sig av så kallade snabb kits. De tar en halvtimme att köra och kan användas på klinikerna, vilket är praktiskt om man vill få snabbt svar. Dessa kits är dock inte lika exakta och då bör man ta flera prover under löpningen. Då är det bättre med noggrann analys och då anser jag att klinikerna ska upplysa uppfödarna vilka de använder sig av. Så det är inte säkert att vi prickade in rätt tillfälle.  

Man ställer sig frågan hur ofta går tikar tomma? Vad anses som normalt? Mot bakgrund av vissa studier skulle man kunna säga att det är normalt att tio till femton procent av de tikar som paras går tomma.

Vilka är de vanligaste orsakerna till att tikar ibland går tomma trots till synes bra parning? Vi parade Krille’s Nixa och Mi-Jos Jalle på den dagen som enligt veterinären när Nixa hade ägglossning och de hade en bra hängning, på ca 30 min. Ändå är de allra vanligaste orsakerna till att tiken går tom är att hon paras på fel dag i löpningen. En annan vanlig orsak är att hanhunden har dålig spermakvalitet, han har inga tidigare kullar. Något som är värt att kontrollera med ett spermaprov inför nästa parning.

Så när ska tiken paras? Tikens löpningscykel brukar indelas i fyra stadier:

  • Förlöpningen: som löpningens första dag räknas den dag då tiken har en synlig blodflytning från vulva. Här kan det vara svårt att se eftersom Nixa är duktig att städa efter sig samt tvätta sig. Här kan Nixa visa sig attraheras och vara intresserad av hanhundar/Jalle men tillåter inte parning. Denna stadier varar i ca 9 dagar.
  • Höglöpningen: Här räknas höglöpningens första dag räknas den dag då tiken tillåter parning. Som dess sista dag räknas den dag då hon vägrar parning igen. Här gjorde vi säkert fel som inte lät dem göra fler försök än en gång.
  • Efterlöpningen: Denna period kan vara i två till tre månader. Under denna tid är dräktighetshormonets nivå i blodet hög vare sig tiken är parad och dräktig eller ej. Här blir många tikar skendräktiga och därmed bete sig som en dräktig tik. Så för oss har hon visat samma tecken som vid första dräktigheten med A-kullen.
  • Vilofasen

De flesta tikar har sin ägglossning i början eller mitten av höglöpningen. Så jag har nu blivit rekommenderad att försöka lista ut hur länge tiken brukar löpa och låta para henne två till tre dagar innan hon slutar löpningen.

 

Sen för att vara säker på att tiken är dräktig så åkte vi tillbaka till kliniken på dräktighetsdagen 28 för att ta ett ultraljud. För mig som är amatör kunde inte riktigt se om det fanns nåt där. Det förväntades sig att Nixa skulle ligga på ryggen på en vanlig brits, utan nåt stöd eller mjukt underlägg. Det vara svårt att få henne att ligga still och veterinären sa att Nixa spände magmusklerna. Tror jag det, eftersom hon var rädd att rulla av. Veterinären sa att vi skulle behandla henne som dräktig och det har vi gjort.

Krilles Nixa dräktighetsdag 61

Hoppet har inte övergett mig än men eftersom hon är i dräktighetsvecka 68 och inga valpar kommit så får jag nog acceptera att hon blev inte dräktig.

Känns tråkigt och trist eftersom man har väldigt många som är intresserade av denna kombination och jag tror att dessa valpar skulle få en fantastik familj/flock. Vi såg verkligen fram emot B-kullen och vi känner oss lika lurade som våra blivande köpare. 

Nu får jag se till att Nixa kommer i form igen för en ny parning till hösten.

 

 

 


1 kommentarer


Inlägget kommer att visas efter godkännande!
(2021-04-06 20:38)


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)