Blogginlägg

Hundens tonårsperiod närmar sig för B-kullen

Även våra hundar kommer in i en tonårsperiod där deras beteende kan förändras rätt ordentligt. Det är ofta under denna period som många inser att de inte har ork eller tid att ta hand om sin hund och annonserar ut dem till försäljning. Jag hoppas verkligen att våra valpköpare hör av sig till oss om det uppstår problem. Vi hade tre omplaceringar med A-kullen under denna period och där hörde valpköparna av sig – dock försent, när de redan hade bestämt sig för att de inte orka eller kunde hantera situationen.

Tonårsperioden:

Som ett riktmärke brukar man säga att hunden blir tonåring någon gång mellan 6 och 18 månaders ålder. För vissa Schäfrar mognar de sent så där får man räkna med att de har sin jobbiga tonårsperiod mellan 6 mån till 2 årsåldern. Om ni undrar hur man vet att hunden har kommit in i tonårsperioden? Du märker när hunden inte längre ”hör” vad du säger, när den måste testa om alla ”Nej” fortfarande gäller och om gräset faktiskt inte är lite grönare på andra sidan staketet!

Uppvisar din hund inga tonårssymptom behöver du inte vara orolig, vissa individer glider genom denna tid rätt så obemärkt. Passa istället på att njuta av din hund och av att du tycks slippa denna ofta prövande period.

Varaktigheten varierar stort

De flesta hundar betraktas som vuxna mentalt sätt, i 2 till 3-års åldern även om det finns hundar som inte är vuxna förrän i 5-års åldern.

Förhoppningsvis kommer man dock inte uppleva alla tonårsproblem så länge, de brukar successivt minska och efter kanske ett halvår så är de flesta bekymren borta, om man orkar träna sig igenom denna tid.

Ändrat beteende

Nivåerna bl.a. av hormonerna testosteron respektive östrogen hos tonårshunden ökar under denna period och kommer dessutom att variera. Nivåerna är dessutom ofta långt högre hos tonårshunden än hos den vuxna hunden. Det får ofta till följd att hunden t.ex.:

 • intresserar sig väldigt för det motsatta könet
 • intresserar sig plötsligt mycket mer för dofter
 • slickar på andra hundars kissfläckar
 • markerar med urin betydligt oftare
 • utmanar hundar av samma kön
 • testar gränserna, vad händer om jag struntar i matte/husse?
 • blir klumpig
 • är ouppmärksam och blir lätt distraherad
 • ökar sina sexuella beteenden, t.ex. rider på både hundar, människor och saker
 • får ett större energibehov
 • blir vaksammare och kanske vaktar mer
 • biter eller nafsar mer
 • blir stressigare

 

Ju tidigare man kan bilda en uppfattning om ens hunds eventuella egenheter desto lättare kan man påverka dessa egenskaper så att de inte utvecklas till negativa beteenden. När hunden upprepar ett beteende som man inte tycker om, så avled genom att försöka få den att utföra något annat som man kan belöna.

 

Fysisk utveckling

Under hundens pubertetsperiod händer naturligtvis en mängd olika saker i dess kropp. Tiken börjar oftast löpa mellan 6 månader och 1 års ålder. Kullens mamma Nixa började löpa när hon var 8½ månader gammal. De ökande östrogenhalterna i kroppen kan få många tikar att bli lättirriterade och straxt innan löpet kommer hon troligtvis att börja kissa betydligt oftare. Hanhundarna får under puberteten ett extra stort pådrag av det manliga hormonet testosteron. Det får ofta till följd att hunden gärna vill mäta sina krafter mot andra hundar, framförallt hanhundar. Han blir mer aggressiv i sitt sätt, både i leken och vid möten med andra. Ofta börjar också hanhunden att lyfta på benet då han kissar under denna period, även om det finns hundar som kissar med lyft ben redan långt tidigare.

Växtvärk

Den sista fysiska tillväxtperioden ska klaras av under denna period också. En del hundar, speciellt större raser kan drabbas av växtvärk. Värken varierar från dag till dag och ibland kan hunden reagera med att halta men ofta ser du ingenting speciellt. De växer otroligt mycket nu på höjden och kan se väldigt magra ut. Hunden har i denna tillväxtfas också ibland svårt att koordinera sina rörelser, det är svårt att hålla reda på bakkroppen om bakbenen vuxit snabbare än frambenen osv.

Spökåldern

Många hundar utvecklar också en plötslig rädsla under denna period. Soptunnan, en fladdrande påse eller grannens barn blir helt plötsligt en potentiellt farlig fiende. Detta är en naturlig skyddsåtgärd för de vilda hundarna/vargarna då de börjar lära sig att ta sig fram i livet på egna ben utanför flockens skydd. Det gäller att de är försiktigt nyfikna på världen. Tvinga inte fram hunden till det som skrämmer den, locka istället fram den med hjälp av godis, leksak eller dig själv.

 

Ditt beteende mot hunden

Även om hunden under denna period stundtals inte verkar förstå eller komma ihåg något ni tränat tidigare så finns kunskapen där. Vissa dagar fungerar det bättre och andra sämre. Fortsätt att träna hunden, men tänk på att de olika momenten kan ta lite längre tid innan de sitter bra. Tänk också efter vilka krav du ställer på hunden, nu när valpstadiet har passerats brukar kraven öka i rasande fart.

Under denna period är det också vanligt att hundägaren hamnar i en negativ spiral gentemot hunden. Den får höra ”Nej” och ”Fy” i var och varannan mening. Stanna upp ibland, tänk efter vad du egentligen håller på med och försök att ändra på din negativa attityd. Dels blir det bättre stämning rent allmänt och dessutom får hunden större lust att göra som du vill om den blir uppmuntrad istället för bannad.

Aktivera hunden rätt

Hunden behöver under denna period ofta mer motion då energinivån är högre. Har du möjlighet att låta den springa lös ibland så är det utmärkt. Tänk bara på var du släpper den, får den upp ett spår av ett annat djur eller kanske en löp tik så hjälper det troligtvis inte alls att du står och ropar på den. Att låta hunden få följa med i motionsspåret eller springa bredvid cykeln bör du vänta med tills den har vuxit färdigt.

Stärk all form av samarbete. Kontaktövningar i många olika situationer är jättebra träning.

 

Passivitetsträning - är en annan bit som är väldigt viktig.

Åk in till staden eller någon annanstans där det rör sig mycket folk och hundar, sätt er på en bänk och bara titta på allt som händer runt omkring er. Träna på att göra ingenting.

Låt hunden få arbeta mentalt också. Aktivera hunden utomhus nu när årstiden tillåter, låt den få gå över stockar, nosa efter godis som är intryckt i ett träd. Lägg ett spår eller låt den leta efter föremål som du gömmer eller sökövning efter en person som gömmer sig i skogen.

 

Att tänka på:

Hunden behöver få tid och hjälp med att hitta sig själv och sin plats i omgivningen. Det är du som ska vägleda den in i vuxenlivet och det gör du bäst med lugna, mjuka metoder. Men bara för att du inte rycker i och skriker åt hunden, ska du inte heller låta den göra vad som helst. Ha fasta och konsekventa regler som hunden och alla andra i familjen håller sig till. Hunden blir lugnare och mer harmonisk av att veta vad den får eller inte får göra. Var tydlig! Jobba med kommunikationen och samarbetet. Det hjälper inte om du fräser eller skriker åt din hund, den har utmärkt hörsel. Inte heller hjälper det med kraftiga ryck i kopplet, häftiga rörelser eller att du slänger ner hunden på rygg.

Det enda du lär hunden på det sättet är att det är så ert samspel ska gå till, vilket får till följd att hunden svarar med samma metoder. Vågar den inte göra det mot dig, så kommer den definitivt göra det mot någon annan människa eller hund.

Tid för kel & mys

Lägg ner mycket tid på att sitta och gosa eller kela med hunden. Låt den få känna hur mycket den betyder för dig. Detta är speciellt viktigt om du har en mycket aktiv hund. Alla, både djur och människor mår bra av att bara ta det lugnt ibland. Studera din hund i många olika sammanhang, lär dig att förstå hundens kroppsspråk, lär dig att lyssna på hunden vad den vill. Du kommer att lära dig mycket och du kommer att kunna få ett bättre samarbete med din hund.

 151235980_1327050931002946_4021348584453105057_o

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)