Blogginlägg

A – kullen börjar bli könsmogna

Vid 7 – 12 månaders ålder inträder könsmognaden. I regel inträffar den första löpperioden för tiken någon gång mellan 6 och 9 månaders ålder.

Krille’s Nixa (modern till A-kullen) började löpa den 17 februari 2015, då var hon exakt 8½ månad gammal.

Denna period kan medföra att hunden blir mindre lyhörd för vad man säger. Istället blir den ”trollbunden” av alla dofter som den träffar på utomhus. Hundar man möter kan bli mer intressanta än vad man själv är.

Undan för undan kan man ana vilken individ hunden håller på att utvecklas till.

  • Är det en livlig eller mer dämpad individ?
  • Tycker den om kontakt med människor eller undviker den kontakt?
  • Verkar hunden vara vek eller av det tuffare slaget?

Ju tidigare man kan bilda en uppfattning om ens hunds eventuella egenheter desto lättare kan man påverka dessa egenskaper så att de inte utvecklas till negativa beteenden. När hunden upprepar ett beteende som man inte tycker om, så avled genom att försöka få den att utföra något annat som man kan belöna.

Man kan prova med att säga ”sitt” eller ”ligg”. Eller passar det bättre att låta hunden leta efter godbitar som man kastar på marken/golvet. Genom detta hjälper man hunden att utveckla sina positiva sidor.

Det är vanligt att hunden under unghundsperioden börjar visa intresse att jaga efter katter och vilda djur. Förbjud hunden att göra det! Erbjud istället något annat – t.ex. att få jaga bollarna eller leka kamplek tillsammans med föraren. Viktigast är att istället för bestraffa och locka fram det negativa beteende så skapar man genom aktivitet och belöningsträning en positiva beteende.

 

Man bör vara medveten om att en hund som visar jaktlust måste få utlopp för den, annars lagrar lusten. Det blir som kolsyra i en läskflaska som man skakar om. Utlopp för sin jaktlust får hunden bland annat genom olika typer av spår och sökövningar.

 

Texten är tagen ur boken Allmänlydnad av Inki Sjösten, hundägarutbildning, råden som jag försöker leva upp till.

 


A- kullen blir tonåring, 6 månander

Tiden går fort och de söta valparna börjar bli stora och precis som barn har den en tonårsperiod.

Från cirka sex månaders ålder kan man utgå ifrån att hundens känsloliv påverkas av en ökad hormontillströmning samtidigt som nyfikenhet, självsäkerhet och kanske även lusten att jaga och vakta utvecklas.

Unga hundar blir sällan ”lugna och förståndiga” av sig själva. De måste genom träning få lära sig vad som är tillåtet och framför allt vad som inte är tillåtet.

Jag har bett alla valpköpare om fotografi och en kort beskrivning om deras hundar.

Har lyckas få beskrivning med bild på alla A-kullen.

 

 

Rindrosens Abazz 6 månader: 29 kg, är snäll, cool, nyfiken, stabil och stadig kille som uppfyller alla mattes förväntningar. De tränar på lite av varje och massor med fokus på hantering, miljöträning och lek.

Rindrosens Abazz 6 månader, 29 kg.

  

Rindrosens Abba 6 månader: Hon är växelvis oftast lugn, lätt och följsam och är även självständig, envis med mycket egen vilja. Oftast glad, rolig, mysig och tillgiven. Tränar mestadels lite av varje med fokus på miljöhantering och socialisering.

Rindrosens Abba 6 månader, 23 kg.

 

 

Rindrosens Abusa ”Busan” 6 månader: Denna tjej utmärker sig på spår kursen för sin koncentration och uthållighet. På grundkursen utmärker hon sig för sin egen energi! Hon är väldigt intresserad av andra hundar, bor tillsammans med katter och är van att vara i stallet bland hästar.

Rindrosens Abusa Busan 6 månader

 

 

Rindrosens Acira ”Anim” 6 månader:

59 cm i mankhöjd och 26 kg. Detta är en lite virvelvind, hon är nyfiken, framåt, orädd för det mesta. En tuff tjej med hög energinivå. Hon är lättlärd, älskar att arbeta och blir snabbt uttråkad om inget händer. Hon är fantastisk med nosen och älskar att söka. Tränar lydnad och är mycket ute i skogen där

hon får springa runt. Denna hund ger oss gråa hår och massor av skratt, glädje och kärlek.

Rindrosens Acira Anim 6 månader

 

  

Rindrosens Access ”Zacko” 6 månader: 30 kg, Detta är en kille med massa energi och vilja, han ärotroligt lättlärd när det gäller både lydnad och trick. En rolig och lyhörd kille.

 Rindrosens Access Zacko 6 månader

 

 

Rindrosens Actra 6 månader: ca 26 kg. Detta är en tjej med stor integritet och egen vilja. Hon är lyhörd och lättlärd. Väldigt snäll men inte riktigt tid för gosa. Ganska påhittig och får man ingen uppgift så hittar man något som man kan bita på och utforska på egen hand. Har tränat både lydnad och spår och hon kan bli bra på det mesta. Detta är en toppenhund, anser matte.

 Rindrosens Actra 6 månader

 

 

Rindrosens Accra 6 månader: 26 kg, denna tik är väldigt lyhörd och fin. Kan stressa upp sig ibland. Hon är otroligt nyfiken. Duktig på allmänlydnaden som vi tränar på och vi har även spårat ett par gånger. Kommer även testa på nosework. Detta är en helt fantastisk hund enligt husse.

 

 Rindrosens Accra 6 månader

  

Rindrosens Abella 6 månader: Väger 26,5 kg och är en ståtlig dam. Hon älskar bollar och pinnar och gillar att bära saker och är alltid allert i lydnadsträning. Favoriten är godisregn under platsliggning, ibland kan en tro att hon är äldre mellan öronen än hon är. Stadgan sitter benhårt. Hon har en schäfers vaksamhet men är även väldigt mjuk.

Rindrosens Abella 6 månader

 RSS