Blogginlägg

En liten berättelse om Rindrosens Access som numera heter Zacko 11 månader

Rindrosens (Access) Zacko 11 månader, är en stilig hane som liten fick åka snålskjuts i lillmattes vagn. Var lite kräsen på mat så matte fick vara påhittig för att uppmuntra honom att äta. En kille som gärna har god kontakt med matte på promenaderna så han glömde som liten att man även skulle göra ifrån sig. Älskar att vara närheten av de yngre flockmedlemmar på två ben.

Som gjorde matte stort imponerad vid 4 månaders ålder att på skogspromenaden gå lös förbi kossor utan att bry sig och även komma på inkallning trots att han fick syn på en hare som sprang åt ett annat håll. Däremot får han stark separationssvårigheter när man blir ensam hemma som liten, då ser man till att skapa kaos hemma.

Vid 5 månaders ålder så upptäckte han något läskigt som fladdrade bakom honom, tydligen hans egen svans.

Matte är duktig och låter Zacko bekanta sig med saker som låter och så länge man belönas med något gott så gör det inte om det skramlar och låter. Eftersom man är en tuffing så måste man ju testa gränserna för hur tuff man får vara så testar man gärna sin matte, för om man skoj brottas så är det bäst att visa att man är tuff. Kan ibland vara svårt att skoj busa med en blivande slyngel som blir så upphetsad, glad och sprallig. Hundar busar ganska hårt mot varann, men när den äldre blir ”neutral”  i leken och inte bjuder in till mer bus, så kan ibland unghunden inte förstå förrän äldre hunden visar tydligt att det räcker nu! Som hundägare så måste man visa vilket beteende som är okej.

Denna vackra hund har mycket energi och vilja, är otroligt lättlärd när det gäller både lydnad och trick. Kan lätt få högre stressnivå. En rolig och lyhörd kille. Matte är otroligt duktig med att hantera denna hund, med lydnadsträning, miljöträning och socialisering. Hon är så pass påhittig så att hon bjöd in andra hundar med förare i syfte att träna Zacko i hundmöten och gemensamma skogspromenader.

Hon har även låtit honom testa på leta upp föremål och att han ska lägga sig och markera vid uppletandet.  Man har deltagit i unghundskurs där i början var både glädjande och stressande för Zacko som i början skällde och drog i koppel och efter några gånger lugna ner sig. De har miljötränat i stadsmiljö.  När man leker kamplek så vill han gärna inte släppa ifrån sig, då försvinner den roliga leken. Fast matte överlistade och har får Zacko att släppa leksaken när leken är över utan kamp. Jättebra jobbat av matte.

 

Citat av Zackos matte

”Många gråa hår på matte av detta lilla yrväder men också såå mycket kärlek”

Rindrosens (Access) Zacko 11 månader


A-Kullen 9 månader

Nu har vår unga tik börjat löpa, första löpet. Generellt sett ska tiken ha uppnått ca 85% av sin slutliga kroppsvikt innan hon är redo för sitt första löp. Tiken löper normalt en till två gånger per år, men det finns de som löper tre till fyra gånger per år också också utan att det är onormalt. Det kan dessutom dröja ett par löp innan balansen har ställt in sig i kroppen och tiken får en regelbundenhet i sina löp.

Denna information tog jag till mig ”Har du flera tikar i familjen är det inte ovanligt att de löper ungefär samtidigt eftersom de kan anpassa sig till varandras löp”.

Varje löp (bestående av för- och höglöp) varar i ca 3 veckor och det är under denna tid som du ska hålla alla hanhundar på avstånd och för vår del så får hanhunden bo på hundpensionat för han lider mer hemma.

En tik löper under hela livet om hon inte blir kastrerad. Hundar har alltså ingen menopaus som människor har och kan därför bli dräktiga även som gamla.

 Rindrosens Abba 9 månader

 

Beteendeförändringar

 Många tikar beter sig annorlunda straxt innan, under och efter ett löp, men inte alla, våra tikar förändras inte nämnvärt. Straxt innan och under förlöpet kan tiken plötsligt få ökad matlust, något mer som vi märkt på tiken Nixa som har haft en kull redan. Hon börjar äta upp sig och förbereda sig för en dräktighetsperiod. Denna matlust brukar ofta avta under höglöpet då hon snarare blir ointresserad av mat. Ett bra tips är att när du vet att närmar sig ett löp, håll igen lite på maten, då kan löp och skendräktighet flyta lättare.

  

Vi tränar som vanligt på miljöträning, med olika underlag att gå på. Vi får även träna på att gå i koppel, när man bor på landet är det lätt att man har de lösa och speciellt nu i löptider så är det ännu viktigare att ha henne i koppel.

 

 Miljöträning på färja, Rindrosens Abba 9 månader

  Jag har även börjat gå lydnadskurs med Abba 9 månader och där vi förstärker ordet ”Fot” och fortsätter träna på placering och kontakten. Har även börjat träna på bakdelskontrollen, att hon ska kliva upp på badrumspall. Vi har enbart kommit så långt att hon sätter tassen på. Momentet med snabbare liggande tränas med.

  

Något positivt och något som har gett resultat är att man kan nu säga att hon är föremålsintresserad.

 

 

 



RSS