Blogginlägg

Nu går vi in i fosterstadiet.

Dräktighetsvecka 5, är under dräktighetsdagarna mellan 29 – 35. Bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar utvecklas. Valpfostrets tassar börjar forma sig, som senare blir till trampdynor och tår. Nu börjar även tarmsystemet att bildas, som på detta stadium fortfarande är i navelsträngen. När tiken är ca 30:e dräktighetsdagen så är fostren ca 19 mm. Nu formas ögonlock, innerörat och morrhåren. Tarmarna förbinds med naveln. 5 par bröstvårtor och tårna på frambenen är klart synliga. De yttre könsorganen börjar visas. Tårna skiljs nu från varandra. Fostret ökar nu fort i vikt. Skelettet börjar mineraliseras. Öronsnibbarna växer.  

Ultraljud den 2020-08-11

Dräktigheten kan fastställas med ett ultraljud och vi valde göra det på Nixas dräktighetsdag 33. Enligt veterinären så kunde vi se ca 2 – 3 fostren. Han hade önskat se starkare hjärtslag så vi får se ifall dessa tar sig. Jämför vi detta ultraljud mot förra gången, så ser vi klart skillnad. Förra gången så vi bara ”vattenbubblor” men nu såg vi huvud och framben. Fast man vågar ändå inte jubla förrän det kommer valpar. Från idag så ska de vara ca 27 mm, nu bildas ben i nospartiet, framtänder, gom, kindben, hjässben. Tårna på baktassarna syns tydligt. Nu stängs gommen, så efter detta datum kan inte längre gomspalt uppstå. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar nu att bildas.

Överhuvudtaget är det den mest riskfulla tiden över där kemikalier och andra saker kan skada fostret.

Fostret är nu ca 3 – 3,5 cm stora och ovala och börjar flyta ihop. Bukomfånget ökar och man borde nu kunna se på tiken om hon är dräktig. Lite beroende på hur många foster hon bär och om tiken är kraftig i sig själv eller ej.

Under denna vecka kommer ögonlocken utvecklas., Bröstbenen växer ihop i mittlinjen. Förbening vid tinningen/ögat/tårkanalen och skuldra. Man säger att dräktighetsdagen 35 markerar slutet på embryoperioden, den första dräktighetsfasen. Organen börjar nu ta form och embryona kallas foster även om de inte är fullt utvecklade. Under fosterfasen och särskilt från och med den 40:e dagen ökar fostren i vikt med ¾ av födelsevikten. I femte veckan börjar fostren bli så stora att livmoderhornen måste lägga sig till rätta i bukhålan, vilket medför att dom trycker på de övriga inre organen, bland annat magsäcken, vilket återigen kan ge lite illamående under några dagar.

Nu ser jag verkligen fram emot små härliga valpar igen. Kände mig så snuvad förra gången så nu hoppas jag innerligen att det går vägen denna gång.

 


Nu går vi förhoppningsvis in i period 2 av dräktigheten

Om allt går som vi planerat och som vi hoppas på så ska vi nu gå in en ny period och fas i dräktigheten.

 

Om Nixa är dräktig så är hon i dräktighetsveckan 3 och då börjar det hända lite. Man kallar denna period som den andra, mellan dräktighetsdagen 19:e till den 35:e dagen. Embryoperioden börjar vid implantationen av zygoten och slutar då de viktigaste organen är färdigbildade.

Väl i livmodern fördelar de blivande fostren sig i livmodern och 17 – 21 dygn efter befruktning fäster de sig i livmoderväggen och en moderkaka utvecklas. Moderkakan går som ett bälte runt fostret.

Genom moderkakan tillför tiken de näringsämnen som fostret skall använda i den kommande utvecklingen.

Vissa tikar är illamående i tredje veckan och det märktes tydligt när Nixa väntade A-kullen, för hon ville inte ha frukost. Vi började dela upp till mindre portioner och oftare för att få henne att vilja ha lite mat. I dags läget äter hon med god aptit så det är fortfarande för tidigt att säga ATT hon är dräktig, men vi håller tummarna. Anledningen att många tikar bli illamående i tredje veckan beror på de hormonella förändringar som sker och att livmodern börjar vidgas. Tiken kanske äter sämre och vilar mer nu. Fosterblåsorna är nu runda och ca 15 mm i diameter. Den 28 juli ska Nixa vara i dräktighetsdag 19 då inplanteras embryot i livmodern.

 

Embryostadiet startar med utveckling av huvud, hjärna, ryggmärg med start i huvudregionen, nervledare, början till lemmar, syn, hörselorgan och matsmältningsorgan. Några dagar efter att zygoten har fäst sig till livmodern, är den inkapslad i fosterblåsan som växer över dennes yttre.

 

Det är nu som man bör ta det lugnt med tiken, det är viktigt att undvika onödig stress och mycket motion. Har man fler hundar som vi så bör man ta hänsyn till tiken så att det inte blir för vilda lekar eller hårda knuffar och ruscher. Risken med hård motion under dräktigheten är att man inte märker att tiken tar ut sig för mycket och att hon blir såväl fysiskt och psykiskt stressad. Nu ska man verkligen lägga ner allt våldsamt stojande med andra hundar.

Utöver näringsriktig mat, lagom med motion och en stressfri miljö kräver en dräktig tik egentligen inga konstigheter. Nixa är väldigt tacksam som dräktig tik, hon är nöjd och glad bara hon får vara med. Ligga nära i soffan på kvällarna när man ser på tv. Hon påverkas inte vare sig när hon löper eller är dräktig, är alltid villig att träna lydnad eller motioneras, så när hon är dräktig får man aktivera henne mentalt istället.

Vi strävar för att Nixas dräktighet blir en feel-good period där hon (vi) samlar kraft inför stundande arbete som det innebär att valpa och ha valpar.

 

 RSS