Blogginlägg

A-Kullen 9 månader

Nu har vår unga tik börjat löpa, första löpet. Generellt sett ska tiken ha uppnått ca 85% av sin slutliga kroppsvikt innan hon är redo för sitt första löp. Tiken löper normalt en till två gånger per år, men det finns de som löper tre till fyra gånger per år också också utan att det är onormalt. Det kan dessutom dröja ett par löp innan balansen har ställt in sig i kroppen och tiken får en regelbundenhet i sina löp.

Denna information tog jag till mig ”Har du flera tikar i familjen är det inte ovanligt att de löper ungefär samtidigt eftersom de kan anpassa sig till varandras löp”.

Varje löp (bestående av för- och höglöp) varar i ca 3 veckor och det är under denna tid som du ska hålla alla hanhundar på avstånd och för vår del så får hanhunden bo på hundpensionat för han lider mer hemma.

En tik löper under hela livet om hon inte blir kastrerad. Hundar har alltså ingen menopaus som människor har och kan därför bli dräktiga även som gamla.

 Rindrosens Abba 9 månader

 

Beteendeförändringar

 Många tikar beter sig annorlunda straxt innan, under och efter ett löp, men inte alla, våra tikar förändras inte nämnvärt. Straxt innan och under förlöpet kan tiken plötsligt få ökad matlust, något mer som vi märkt på tiken Nixa som har haft en kull redan. Hon börjar äta upp sig och förbereda sig för en dräktighetsperiod. Denna matlust brukar ofta avta under höglöpet då hon snarare blir ointresserad av mat. Ett bra tips är att när du vet att närmar sig ett löp, håll igen lite på maten, då kan löp och skendräktighet flyta lättare.

  

Vi tränar som vanligt på miljöträning, med olika underlag att gå på. Vi får även träna på att gå i koppel, när man bor på landet är det lätt att man har de lösa och speciellt nu i löptider så är det ännu viktigare att ha henne i koppel.

 

 Miljöträning på färja, Rindrosens Abba 9 månader

  Jag har även börjat gå lydnadskurs med Abba 9 månader och där vi förstärker ordet ”Fot” och fortsätter träna på placering och kontakten. Har även börjat träna på bakdelskontrollen, att hon ska kliva upp på badrumspall. Vi har enbart kommit så långt att hon sätter tassen på. Momentet med snabbare liggande tränas med.

  

Något positivt och något som har gett resultat är att man kan nu säga att hon är föremålsintresserad.

 

 

 


A – kullen börjar bli könsmogna

Vid 7 – 12 månaders ålder inträder könsmognaden. I regel inträffar den första löpperioden för tiken någon gång mellan 6 och 9 månaders ålder.

Krille’s Nixa (modern till A-kullen) började löpa den 17 februari 2015, då var hon exakt 8½ månad gammal.

Denna period kan medföra att hunden blir mindre lyhörd för vad man säger. Istället blir den ”trollbunden” av alla dofter som den träffar på utomhus. Hundar man möter kan bli mer intressanta än vad man själv är.

Undan för undan kan man ana vilken individ hunden håller på att utvecklas till.

  • Är det en livlig eller mer dämpad individ?
  • Tycker den om kontakt med människor eller undviker den kontakt?
  • Verkar hunden vara vek eller av det tuffare slaget?

Ju tidigare man kan bilda en uppfattning om ens hunds eventuella egenheter desto lättare kan man påverka dessa egenskaper så att de inte utvecklas till negativa beteenden. När hunden upprepar ett beteende som man inte tycker om, så avled genom att försöka få den att utföra något annat som man kan belöna.

Man kan prova med att säga ”sitt” eller ”ligg”. Eller passar det bättre att låta hunden leta efter godbitar som man kastar på marken/golvet. Genom detta hjälper man hunden att utveckla sina positiva sidor.

Det är vanligt att hunden under unghundsperioden börjar visa intresse att jaga efter katter och vilda djur. Förbjud hunden att göra det! Erbjud istället något annat – t.ex. att få jaga bollarna eller leka kamplek tillsammans med föraren. Viktigast är att istället för bestraffa och locka fram det negativa beteende så skapar man genom aktivitet och belöningsträning en positiva beteende.

 

Man bör vara medveten om att en hund som visar jaktlust måste få utlopp för den, annars lagrar lusten. Det blir som kolsyra i en läskflaska som man skakar om. Utlopp för sin jaktlust får hunden bland annat genom olika typer av spår och sökövningar.

 

Texten är tagen ur boken Allmänlydnad av Inki Sjösten, hundägarutbildning, råden som jag försöker leva upp till.

 RSS