Blogginlägg

Dagen när B -kullen flyttar börjar närma sig

Nu börjar nedräkningen för B -kullen och jag måste vara ärlig, det känns lite vemodigt samtidigt som jag ser fram emot att valparna ska få komma till sin nya flock och att få tillbaka tiden för de stora hundarna igen.

Under veckan som gått så har vi avmaskat dem för tredje gången. Vi försöker åka bil dagligen med dem och de gnäller en stund men sedan lägger de sig ner och sover. Kennelhusse och jag har olika bilar så vi har provat att ha valparna i båda bilarna. Har varit mycket i skogen för att de ska få springa omkring, få klättra över rötter och krypa under buskar.

B-kullen 7 veckor tränar på åka bil

Vi övar in namnen och de lyssnar på sitt namn och vi har påbörjat träningen av att bli rumsren och de försöker ”tala om” när de behöver gå ut men ibland så blir det precis där man står, speciellt om man är lite upptagen med att springa efter sina syskon eller att vi inte är observanta.

Igår genomförde vi ett liknade MV för valparna som är ett projekt hos Naturbruksgymnasium med djursjukvård och hundsport som inriktning. Testledaren är lärare Sällskapsdjur Hund Erika Norstedt. Det var första gången som de fick komma på ny plats, gå på betonggolv med prickat mönster i. Mentalbeskrivning Valp (MV) genomförs när de är 7 – 9 veckor gamla och ger en beskrivning av valpens beteende i specifika situationer. Beskrivningen utförs i ett isolerat utrymme där valpen inte varit tidigare, ett kalt rum. Resten av valpkullen ska vara utom hörhåll från beskrivningsplatsen så att valpen inte störs. Beskrivningen filmades och endast testledaren var synlig. Normalt är det 11 moment där valpbeskrivaren bland annat beskriver valpens beteende: intresse/nyfikenhet, hälsning, kontakt, leklust, gripandeform, handlingsförmåga och ängslan. Vi hann dock inte med alla 11 moment utan här testades hur deras reaktion blev av att bli lämnade ensamma i ett rum. Där mäter man hur lång tid det tar tills de gnäller. Maxtid är 2 min och man avbryter så fort valpen gnäller. Då gick testledaren in utan att ta kontakt med valpen utan går in och sätter sig mitt i rummet och avvaktar för att se vad valpen gör. Samtliga rusade efter testledaren för att ta kontakt och när testledaren tar de gladligen kontakt med henne. De är sociala och glada i människor. Sedan försöker man hantera valpen genom att lägga den på rygg och klämma lite och lyfta valpen för att se om den accepterar att andra hanterar den.

Testledaren rullar iväg en tennisboll för att se följsamheten, nyfikenheten och ifall den vill apportera. Samtliga sprang efter bollen men ingen apporterade utan ansåg att testledaren var mer intressant. Testledaren tog fram ett gosedjur som ska föreställa ett noshörningshuvud för att se reaktionen och valparna visade intresse, nyfiket och utforskade men ingen rädsla eller agg mot främmande föremål.

Testledaren tog fram en trasa för att se samarbete, resursförsvar och kamplusten. Två hade mer lust för att kampa (en liggandes) de övriga två lite försiktigt. Hemma vet vi att det finns föremålsintresse och kamplust och de bjuder gärna upp till Kamp lek. Blixtra, hon kan låsa käkarna när hon biter tag i ens byxben och vägrar släppa.

Sedan fick valparna samlas i klassrummet där eleverna befann sig och även kennelhusse. Valparna sprang mellan eleverna i klassrummet och undersökte allt. När vi sedan hade genomgången av testet och kollade på filmen så somnade samtliga valparna. De var ganska slut på hemresan sen.  

Det märks att de är 7 veckor och börjar kräva mer aktiviteter och är mer vakna. På fredag när de blir 8 veckor så ska vi till veterinären för besiktas, vägas & chippas.

Rindrosens Brix flyttar först, blir kvar på Gotland.

Rindrosens Brix 7 veckor

 

 

Rindrosens Blixtra blir kvar i kenneln som blivande avels tik.

 Rindrosens Blixtra 7 veckor

 

Sen flyttar Rindrosens Blixten till Boden.

Rindrosens Blixten 7 veckor i skogen

 

Rindrosens Brixa flyttar till Örebro på lördag.

Rindrosens Brixa 7 veckor


Valpköpare till B-kullen

Oavsett hur söta och hjärteknipande valparna är behöver de så småningom flytta till ett eget hem. Att hitta lämpliga valpköpare är svåraste av allt som hunduppfödare. Man vill verkligen att valpen ska komma rätt, från början. Vårt främsta mål är att valparna ska komma till ett kärleksfullt, bestående hem och aktivt liv. Vi har även lovat att finnas där för våra valpköpare, kan dem lova att dem alltid kommer ställa upp för valpen? Kan man som uppfödare ställa det som krav? Det kan man tyvärr inte, utan man kan bara hoppas och finnas där. Så det svåraste är att välja rätt valpköpare till rätt valp. Där har jag ännu inte erfarenheten. Hade tre omplaceringar i A-kullen inom två år.

Man hoppas att köparna inser vad det innebär att äga en hund i allmänhet och just den här hundrasen i synnerhet. Försöker att fråga så mycket som möjligt innan vi bestämmer oss för att sälja en valp när spekulan­ten kommer på besök. Förra kullen som behövde vissa spekulanter inte komma till ön och det har vi numera som önskemål och krav. För man behöver känna dem på pulsen ordentligt och då kan även valpköparen få förvissa sig om att han/hon känner förtroende för oss som uppfödare.

Rindrosens Blixten & Blixtra 6 veckor

När får då valpköparna komma och titta? Jo från valparna är 5 veckor. För oss är det viktigt att tiken ska få känna lugn och ro fram till dess. Valparna gör inte så mycket väsen av sig innan 5 veckors ålder och dessutom föreligger alltid en smittorisk.

Under veckan har det varit mycket socialisering där vi haft besök nästan varje dag och valparna är nyfikna och sociala. Hade även styrelsemöte för Schäferdistriktet Gotland hemma vid oss för att det ska vara mycket folk. Vi har bjudit hem vänner och kollegor för att valparna ska vänjas vid andras röster, kroppsformer och klappar. Vi har även avmaskat valparna för andra gången och vi kommer göra det en tredje gång innan flytt. Klippa klorna är fortfarande ett äventyr, men det är viktigt att sitta med dem varje dag och ”pilla” på tassarna och klorna, vill här skapa en mysrutin vid kloklippning och med lite passivitetsövning att vara stilla i famnen eller på golvet. Även om jag klipper när de sover, ibland måste man välja stunder som blir enkla. Nästa vecka kommer vi börja med hantering på bord, för att de ska vänja sig vid att man ”undersöker” och hanterar dem. Viktigt inför veterinärbesöken.

Rindrosens Brix & Brixa 6 veckor

När valparna är runt 6–7 veckor då visar de mer av sin personlighet och för all del sin exteriör. Denna gång hade vi väldigt svårt att välja vilken av tikarna som ska vara kvar i kenneln. Nu har vi bestämt oss för Rindrosens Brixa som är en liten mini-Jalle. Denna kull är lättare och troligtvis för att de är hälften mot första. Däremot fick vi A-kullen att sova hela nätterna men det har vi inte lyckats med helt än. Det är väldigt kvällstrött och vill sova från 19:30 – 20:00 och då vaknar igen vid 2 tiden. Försöker nu hålla igång dem lite längre på kvällarna för att se ifall man kan få dem att börja sova på nätterna. Mamma Nixa sover fortfarande hos valparna, det kanske påverkar.

Nu börjar även annan förberedelse inför valparnas flytt, de ska ha registreringsbevis (har kommit hem), skötselråd, mat att starta med, de ska besiktas innan och id-märkas. Deras pärmar som fixas, deras små tillhörigheter som de får med sig.

Rindrosens Brixa 6 veckor

Miljöträningen fortsätter och nu börjar vi promenera med halsband och koppel, gå utanför tomten. Nu börjar de bli vana vid tomten och springer omkring i större utsträckning ifrån varann. Bilträna börjas i helgen, innan dess så har vi ställt in en bur som de kan gå in och ur för att vänja sig vid bur. Det är viktigt att hundarna reser säkert. 

 RSS