Blogginlägg

Dagarna känns långa och man väntar till det är dags.

Nu är hösten här, dagarna är kortare men när man väntar på något spännande – så blir dagarna väldigt långa.

Nixa är nu i dräktighetsdag 59, vecka 9. Nu lägger valparna på hullet. Dem sväljer fostervatten och får ofta hicka. Inte mycket plats finns längre för valparna. Därför är det nu lättare att se rörelser från dem. Enklast blir det när Nixa ligger på sidan och sover, då ser man hur det sprattlar till och magen rör på sig.

Nixa i dräktighetsdag 59, vecka 9.

När valparna är färdigutvecklade signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning. Från ca 58:e dygnet kan fostret överleva utanför livmodern och det har vi nu passerat.

Den här sista veckan av dräktigheten förbereder tiken sig för valpning. Hon blir lugnare och intresserar sig inte så mycket för de andra hundarnas aktiviteter eller vad som händer för övrigt. Hon vill gärna vara vid min sida. Däremot märker man att hon är mindre social än normalt, nu är det mycket på hennes villkor när vi ska gosa. Hon äter numera dubbelt foder mot normalt och än så länge äter hon, på villkor att vi blandar i lite A-Fil. Normalt är att de inte vill äta sista dygnet innan själva valpningen och då vet man att det är på gång. Så vart det vid förra valpningen men det är inte hundra att det blir likadant nu, beror lite på hur många valpar hon har som trycker på.

Man bör senast en vecka innan födseln introduceras till ett eget ställe där hon ska föda och Nixa och jag har redan inrett valprummet av tidigare gästrummet.

Valplådan är redo igenHär sover jag tillsammans med Nixa i gästrummet, som blivit ett valprum

Regionen kring slidan blir stor och mjuk, bäckenmuskulaturen avslappnas. Har märkt att Nixa haft mjölkspänningar och ibland har det kommit ut lite vätska.

För att bättre kunna förutsäga den exakta dagen, så har vi sedan igår börjat ta temperaturen några gånger om dagen. Då kan vi få en överblick över hur Nixas temperatur svänger normalt. Och när det konstateras ett temperaturfall så bör man ta tempen med 3 – 4 timmars mellanrum.

Så nu är det bara att vänta tills det är dags, även om dagarna känns otroligt långa just nu.  

 


Snart dags och vi är redo

Nu börjar vi närma oss slutskedet på denna dräktighet. Valplådan är på plats och numera är det Nixa som bestämmer när hon vill gå ut och promenera. Ibland vill hon ta vanliga rundan men sen är det som hon ändrar sig och tittar på en som man ”tvingar henne”. Säger man – ” ska vi gå hem”, så ser hon genast mycket piggare ut igen och går hemåt.

Nixa i dräktighetsdag 55

Idag är Nixa i dräktighetsdag 55, vecka 8. I åttonde veckan fortsätter valpens inre organ att utvecklas, för övrigt är fostret färdigbildad och kan nu kännas, fostrens hjärtslag kan höras men det har jag inte lyckats med, däremot känt några rörelser.

Det märks på Nixa att hon är mest besvärad av sin vikt och sitt omfång och nu börjar hon även vänja sig vid att hon och jag sover i gästrummet och väljer att sova i valplådan. Mjölkkörtlarna är spända och känns fulla med mjölk.

Nixa dräktighetsdag 55 på långsam promenad

Idag ska valparna var rund 144 mm, visst är det häftigt.

Förra gången när hon fick A-kullen så födde hon på dräktighetsdagen 60. Vi är nu redo och vi lämnar inte henne ensam någon längre stund, endast när man ska hämta sonen på fritids. Nästa vecka är planen att inte lämna henne ensam alls. För mig är det viktigt att finnas vid hennes närhet även om jag tror att hon fixar allt galant även utan mig.

Nu är vi laddade och redo. Vi har en gissning här hemma på hur många valpar det kan tänkas bli men eftersom veterinären tippade på två kanske mest tre, så vill jag ändå tro att det är fyra eller kanske en till. Husse och sonen tror att det kommer bli tre. Tittar man på Nixas omfång så skulle man kunna tro att det blir närmare 6 stycken. Nu får man bara hoppas att de valpar som föds är friska och välmående och att mamma Nixa mår bra.

Nixa dräktighetsvecka 8 vilar i valplådan

 RSS