Blogginlägg

Från valptänder till permanenta tänder från 16 veckor

Mellan 16–20 veckor lossar de sylvassa valptänderna och ersätts av nya, betydligt kraftigare permanenta tänder. Hur valpen upplever tandbytet är väldigt individuellt. Vissa valpar biter i allt och andra reagerar inte alls.

Oftast sväljer valpen mjölktänderna. Kontrollera att alla mjölktänderna verkligen lossnar och att den permanenta tanden kommer fram ordentligt. Annars kan bettet bli fel. Mjölktänder som inte lossnar av sig själva kan man behöva operera bort.

Hundens tänder börjar framträda när den är runt tre veckor gammal. Det brukar sammanfalla med när tikens mjölkproduktion börjar avta. Runt sex veckors ålder är alla tänderna framme. Totalt får valpar 28 tänder, 14 stycken i överkäken och 14 stycken i underkäken. Vanligtvis kommer övre käkens två hörntänder fram först, följt av de sex framtänderna. Kindtänderna brukar komma fram i underkäken först.

När hunden är ungefär fyra månader börjar valptänderna ersättas med permanenta tänder och när den är runt sex månader brukar samtliga permanenta tänder ha vuxit ut, totalt 42 stycken.

Kontrollera att de permanenta tänderna växer fram som de ska. Ibland händer det att den permanenta tanden växer fram bredvid mjölktanden, så kallat persisterande mjölktänder. Fenomenet är vanligare hos mindre hundraser. Kontakta alltid veterinär för att dra ut mjölktänder som inte lossnar. Förträngningar kan leda till inflammation och tandsten. Veterinären kan också se om någon tand saknas och upptäcka eventuella bett fel i tid.

Det är vanligt att valpens vilja att tugga på olika saker blir extra stark precis innan valptänderna byts ut. När processen att byta tänder väl drar igång kan valpens mun bli så öm att aptiten försämras under en tid. För att underlätta kan du blötlägga torrfodret eller erbjuda ett mjukare foder tillfälligt.

Tandens rotspetskanal sluter sig först när hunden är 1,5–2 år och innan det sker är tänderna skörare. Tänk därför på att inte ge hunden för hårda ben eller apportera tunga saker innan dess.

Det är viktigt att hundens bett är korrekt för att den inte ska få några problem med exempelvis ökat slitage på tänderna, smärtor eller problem att äta.

När hunden biter ihop käkarna ska överkäkens framtänder röra vid underkäkens framtänder, men de övre framtänderna ska precis glida framför de undre framtänderna.

Rindrosens Blixtra springer lös i skogen

Vid 4 månader viktigt att fortsätta med socialisering, miljöträning, hantering, Koppelträna och grundlydnaden:

Träna följsamhet i nya skogar. Göm dig, var rymmare och stigfinnare, var tyst och lär valpen följa dig. Fortsätt att träna "hit eller kom". Koppelträna i långt koppel som är slakt. Träna valpen korta stunder att gå vid din vänstra sida - beröm om den spontant går där. Det är viktigt att låta valpen upptäcka världen och få gå och nosa i långt koppel. Men endast korta promenader, valpar ska inte motioneras för mycket. Låt hunden gå i sin egen takt. Lite tips på övningar:

Följsamhet/Koppelträning – att hunden ska lära sig att gå i slakt koppel.

Leende koppel: När du har ett slakt ”leende” koppel, uppmärksamma detta med beröm och belöna med godis/leksak. Utveckla genom att backa något litet steg, beröm och belöna med godis/leksak.

Lockljudet: Gör ljudet och ge hunden en godis strax efter (alternativt lek med en leksak). Upprepa ca 10 gånger. Upprepa sådana ”10-pass” med 3 – 5 pass om dagen. Prova sedan att säga ordet när hunden tittar på något annat. Beröm med rösten när hunden reagerar och ge belöning.

Hantering – för att andra ska kunna ta i och hantera din hund, t ex veterinären.

Hantering/golv: Sätt hunden mellan dina ben/i knät – ha en skål med godis framför/bredvid hunden. Beröm och ge godis endast när hunden är stilla. Ta/håll i olika kroppsdelar ex ett öra – beröm när hunden är stilla och ge godis från skålen. Repetera med olika kroppsdelar.

Hantering/bord: Ha en skål med godis på bordet. Lyft upp hunden på bordet. När hunden är stilla – beröm och ge godis. Ta/håll i olika kroppsdelar ex ett öra – beröm när hunden är stilla och ge godis från skålen. Repetera med olika kroppsdelar.

 

 


Halv könsmognad mellan 13 – 16 veckor gammal

Tiden mellan 13 – 16 veckor kallas ibland för ”halv könsmognad”. Då ökar testosteronhalten hos både hanar och honor. Valpen försöker hitta sin plats bland människor och andra hundar. Under den juvenila perioden som också kallas för unghundsstadiet, kommer valpen att växa både kroppsligt och mentalt för att utvecklas till en vuxen hund med en egen personlighet. Nu när valpen kommer in i denna period minskar ofta lusten att ta nya kontakter samtidigt som rädslan för allt nytt blir större. Även under denna period är det viktigt att socialisera valpen men det kräver betydligt mer arbete än tidigare.

Nu leker valpen mer än hälften av sin vakna tid. Med hjälp av lek tränar den både sina muskler och sitt sinne, den lär sig både sina starka och svaga sidor.

Nu ökar också testosteronhalten hos både hanar och tikar vilket gör att valparna kan slåss mera. Lusten att dominera ökar. Här är det viktigt att vi leker mycket med valpen, gärna nere på golvet och all lek med valpen stärker banden mellan er. När valpen biter dig, för det kommer den att göra, bestraffa inte den med hårda ord eller knuffar för då kan du istället trappa upp bitandet. När det blir för hårda tag reser du dig upp och går därifrån istället så inser snart valpen att bitande innebär att leken är slut.

Sätt gränser:

Det är viktigt att valpen känner gränser. Därför måste man lära in förbudsord, ex ”Nej”. Att bestämt säga ”nej” och bromsa överraskande men vänligt ingår i fostran och kan börjas läras in. Använd basröst när du säger ”nej”, nästan som att du morrar. Det är även viktigt att börja träna in orden ”stanna” och ”kom eller hit”. Mer du kan föregå valpen och avleda eller stoppa den innan den gör fel, desto mer sällan behöver du använda ordet ”nej”. Det är viktigt att ge beröm och berömmet kommer i exakt rätt sekund som valpen gör rätt. Valpen lever här och nu.

Hälsa på valpen:

Nu är det viktigt att man inte låter människor springa fram till valpen och hälsa hur som helst. För människor uppskattar inte när hunden i större storlek gör så senare. Be människor vänta, precis som du ber din valp att vänta med hälsa. Om hunden visar sig osäkerhet vid okända människor, så be människan att titta bort och låta valpen få ta den första kontakten när du säger till valpen att det är okej att hälsa. Att låta människor gå rakt fram till valpen, böja sig ner över den, klappa den på huvudet och stirra den i ögonen och samtidigt ler kan uppfattas av den lille valpen som mycket hotfullt. Därför krävs det nu att vi som hundens ledare hjälper valpen hur vi hälsar, okända människor får snällt vänta och vi ska lära våra valpar att hälsa fint, med alla tassarna på marken.

 

 

Bra övningar som man kan använda sig av:

Låt bli – här övar vi på valpens självkontroll & fokus. Det är bra att lära hunden att låta bli tappade saker. Ha godis i en hand – stäng handen. När valpen låter handen vara/går undan – beröm och ge godis med andra handen. Repetera 3 – 5 ggr. Nästa steg blir: Visa godis i öppna hand och om valpen går fram – stäng handen. Öppna handen och när valpen låter godiset vara – beröm och ge godis med andra handen. Repetera 3 – 5 gånger. Sen kan man gå vidare med att håll handen närmare och närmare golvet. Tappa/droppa godis på golvet. Var beredd att sätta över foten om hunden försöker ta. När hunden avvaktar och låter godis på marken vara – beröm och plocka sedan upp det som tappades på golvet och ge godis från handen (Viktigt i början att husse/matte har lika gott godis som det som tappas). Repetera 3 – 5 gånger per dag, hellre korta små pass och ofta.

Bra – Varsågod /Nej – bygga belöningssystem: Sätt dig på en stol, valpen kan välja position. Viktigt att läsa hunden. Ha en mugg med godis i ena handen och säg BRA – ge godis med andra handen. Gärna lite ifrån dig så hunden får backa en aning. Repetera 3 – 5 ggr. Lägg till att du säger Varsågod lägger godiset i skålen. Repetera och variera mellan BRA och VARSÅGOD med fokus på BRA. Om/när valpen inte låter bli skålen, säg NEJ – om valpen tar ögonkontakt eller låter bli skålen - BRA – VARSÅGOD och ge godis med handen.

Hälsa fint – att hunden är stilla vid möten

4 tassar på marken: Ägaren står stilla med godis i handen, valp i kort koppel. När valpen är stilla vid din sida med 4 tassar i marken, beröm och belöna. Träna med annan person, valpen ska inte kunna nå fram till den. När valpen är stilla vid din sida med 4 tassar i marken, beröm och belöna. Anpassa avståndet!

  

 

 RSS