Blogginlägg

Tiden går fort nu, B-kullen fyra veckor redan

Ledsen att jag inte skrivit något under valparnas tredje levnadsvecka, ibland räcker inte tiden till riktigt. Förra helgen så var jag till fastlandet och tog certifikatet till hundpsykolog.  

Under valparnas tredje levnadsvecka, övergångsperioden, sker stora förändringar. Ögonen och öronen öppnas vilket gör valparna extra känsliga för ljus och ljud. I slutet av perioden bryter de första tänderna fram, sugandet kommer övergå i tuggande och bitande och valparna kan börja slicka i sig halvfast föda. Under tredje vecka har vi avmaskat valparna samt låtit dem prova smaka lite nötfärs med äggula. Nu kan man känna vassa små tänder som kommer upp.

Rindrosens Brix, nu börjar vi smaka på nötfärs vid 3 veckors ålder

Tikens slickande massage är inte längre nödvändig för att valparna ska klara av att uträtta sina behov, men slickande fortsätter och får nu mer funktionen att förstärka de sociala banden. 

Under tredje veckan inleds också en annan viktig period, socialiseringsperioden som varar till 12:e veckan. Nu börjar valparna lära sig att både känna igen och samverka med sina artfränder och de människor som umgås med dem. Vi är tillsammans med valparna så mycket som möjligt och även vår son som är 8 år.

Rindrosens Blixtra 25 dagar, 3,5 vecka

Mellan tredje och fjärde levnadsvecka så får valparna uppblött valpfoder som de äter tillsammans ur. De har nu flyttat ur valplådan och kan nu få röra sig fritt i ”valprummet” och jag har nu börjat sova i min vanliga säng, i makens och mitt sovrum. Vi har dock ”barnvakten” om det skulle vara något. Nu är det även viktigt att man klipper klorna ofta och lite så att de vänjer sig vid det.

Nu kommer vi även in i fasen där vi inte bara ska umgås med hela kullen utan också med varje valp för sig. Nu kan de få komma ur valplådan och få utforska omgivningen, med att gå på golvet och man kan låta valparna få träffa pappa Jalle och halvsyrran Abba.

Allt beror lite på hur mamma Nixa upplever allt. Hon accepterar att Jalle och Abba håller sig precis utanför grinden och nosar och slickar på dem.

B-kullen utforskar omgivningen

Mycket händer mot fjärde levnadsveckan, de börjar bli mer rörliga och skuttar omkring och utforskar allt i sin omgivning samtidigt som vakenhetstiden ökar. Under leken med varandra skäller, morrar och gnäller de och provar olika kroppsrörelser som ett led i språkutvecklingen och etableringen av sociala relationer. När det går lite väl hett till så går mamma Nixa till dem och stoppar nosen mellan valparna, som ger en lugnade inverkan.

Rindrosens Brixa & Brix 22 dagar gamla

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S