Blogginlägg

Ögonen öppnas och de träder fram en personlighet hos B-kullen

Nu börjar de röra sig mer och man har de öppnat ögonen. Under denna vecka så har de fortfarande befunnit sig i neonatala perioden. Har inneburit att de haft en lugn stund med mamma Nixa som ger dem värme, mat, sömn och massage. Veckan har varit lugn och valparna ökar fint i vikt. Mamma Nixa som normalt har en stor arbetslust ligger helst bara i valplådan. Promenaderna är korta men försöker gå oftare så hon får röra på sig. De har under denna vecka även varit blinda och döva men slutet av veckan, redan från dem var 10 dagar gamla så har ögonen börjat öppnas – och då tittar en annan personlighet fram.

B- kullen 2 veckor

Vår roll har mestadels varit att rasta mamma Nixa vid behov, se till att hon får maten på sina tider. Hålla rent i valplådan och se att valparna verkar må bra. Nu väger vi inte dem varje dag längre utan kommer väga dem varje vecka.

Nu börjar vi gå in i mellanperioden 14 – 21 dagar gamla.

Dagen då ögonen öppnas inleder mellanperioden som varar från 14:e dagen till 21:a dagen, man måste dock vänta några dagar innan valpen ser. Den lilla hunden fortsätter att dia. Nu börjar även första tänderna spricka fram ungefär den 21:a dagen, det är en hörntand i överkäken. Då börjas det gnagas.

Uttömningsreflexen finns fortfarande kvar när mamma Nixa slickar valparna. De kommer under denna vecka som kommer bli mer självständiga och uttömningen kommer ske utan att den stimuleras.

Valparnas motorik förbättras märkbart och koordinationen blir bättre. Från 12:e dagen håller frambenen upp hela kroppens tyngd, bakbenen från 16:e dagen om än inte helt perfekt. Några övar redan från dagen 10:e. De vakna perioderna blir allt längre, aktiviteterna varierar och man kan säga att valpen är vaken ca 35 % av tiden. Resten av tiden upptas av lugn respektive aktiv sömn.

Rindrosens Blixten 2 veckorRindrosens Blixtra 2 veckorRindrosens Brix 2 veckorRindrosens Brixa 2 veckor

Det händer mycket under denna tid, de skäller, gnäller och är tydliga om de inte är nöjda, samtidigt som de är mysiga och gillar ligga på ryggen och bli kliad på magen. Man kan lyfta upp dem och gosa med dem och de luktar nyfiket på en. De försöker redan följa med mamma Nixa i den andra delen av valplådan. Numera accepterar mamma Nixa att pappa Jalle och storasyster Abba ligger utanför grinden till valplådan. 

Rindrosens Abba 2 år ligger utanför valprummet och är nyfiken på vad som låter


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S