Blogginlägg

Dagarna känns långa och man väntar till det är dags.

Nu är hösten här, dagarna är kortare men när man väntar på något spännande – så blir dagarna väldigt långa.

Nixa är nu i dräktighetsdag 59, vecka 9. Nu lägger valparna på hullet. Dem sväljer fostervatten och får ofta hicka. Inte mycket plats finns längre för valparna. Därför är det nu lättare att se rörelser från dem. Enklast blir det när Nixa ligger på sidan och sover, då ser man hur det sprattlar till och magen rör på sig.

Nixa i dräktighetsdag 59, vecka 9.

När valparna är färdigutvecklade signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning. Från ca 58:e dygnet kan fostret överleva utanför livmodern och det har vi nu passerat.

Den här sista veckan av dräktigheten förbereder tiken sig för valpning. Hon blir lugnare och intresserar sig inte så mycket för de andra hundarnas aktiviteter eller vad som händer för övrigt. Hon vill gärna vara vid min sida. Däremot märker man att hon är mindre social än normalt, nu är det mycket på hennes villkor när vi ska gosa. Hon äter numera dubbelt foder mot normalt och än så länge äter hon, på villkor att vi blandar i lite A-Fil. Normalt är att de inte vill äta sista dygnet innan själva valpningen och då vet man att det är på gång. Så vart det vid förra valpningen men det är inte hundra att det blir likadant nu, beror lite på hur många valpar hon har som trycker på.

Man bör senast en vecka innan födseln introduceras till ett eget ställe där hon ska föda och Nixa och jag har redan inrett valprummet av tidigare gästrummet.

Valplådan är redo igenHär sover jag tillsammans med Nixa i gästrummet, som blivit ett valprum

Regionen kring slidan blir stor och mjuk, bäckenmuskulaturen avslappnas. Har märkt att Nixa haft mjölkspänningar och ibland har det kommit ut lite vätska.

För att bättre kunna förutsäga den exakta dagen, så har vi sedan igår börjat ta temperaturen några gånger om dagen. Då kan vi få en överblick över hur Nixas temperatur svänger normalt. Och när det konstateras ett temperaturfall så bör man ta tempen med 3 – 4 timmars mellanrum.

Så nu är det bara att vänta tills det är dags, även om dagarna känns otroligt långa just nu.  

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Bloggerska - Anette Rindros

IMG_0094 (2)