Blogginlägg

Nu går vi förhoppningsvis in i period 2 av dräktigheten

Om allt går som vi planerat och som vi hoppas på så ska vi nu gå in en ny period och fas i dräktigheten.

 

Om Nixa är dräktig så är hon i dräktighetsveckan 3 och då börjar det hända lite. Man kallar denna period som den andra, mellan dräktighetsdagen 19:e till den 35:e dagen. Embryoperioden börjar vid implantationen av zygoten och slutar då de viktigaste organen är färdigbildade.

Väl i livmodern fördelar de blivande fostren sig i livmodern och 17 – 21 dygn efter befruktning fäster de sig i livmoderväggen och en moderkaka utvecklas. Moderkakan går som ett bälte runt fostret.

Genom moderkakan tillför tiken de näringsämnen som fostret skall använda i den kommande utvecklingen.

Vissa tikar är illamående i tredje veckan och det märktes tydligt när Nixa väntade A-kullen, för hon ville inte ha frukost. Vi började dela upp till mindre portioner och oftare för att få henne att vilja ha lite mat. I dags läget äter hon med god aptit så det är fortfarande för tidigt att säga ATT hon är dräktig, men vi håller tummarna. Anledningen att många tikar bli illamående i tredje veckan beror på de hormonella förändringar som sker och att livmodern börjar vidgas. Tiken kanske äter sämre och vilar mer nu. Fosterblåsorna är nu runda och ca 15 mm i diameter. Den 28 juli ska Nixa vara i dräktighetsdag 19 då inplanteras embryot i livmodern.

 

Embryostadiet startar med utveckling av huvud, hjärna, ryggmärg med start i huvudregionen, nervledare, början till lemmar, syn, hörselorgan och matsmältningsorgan. Några dagar efter att zygoten har fäst sig till livmodern, är den inkapslad i fosterblåsan som växer över dennes yttre.

 

Det är nu som man bör ta det lugnt med tiken, det är viktigt att undvika onödig stress och mycket motion. Har man fler hundar som vi så bör man ta hänsyn till tiken så att det inte blir för vilda lekar eller hårda knuffar och ruscher. Risken med hård motion under dräktigheten är att man inte märker att tiken tar ut sig för mycket och att hon blir såväl fysiskt och psykiskt stressad. Nu ska man verkligen lägga ner allt våldsamt stojande med andra hundar.

Utöver näringsriktig mat, lagom med motion och en stressfri miljö kräver en dräktig tik egentligen inga konstigheter. Nixa är väldigt tacksam som dräktig tik, hon är nöjd och glad bara hon får vara med. Ligga nära i soffan på kvällarna när man ser på tv. Hon påverkas inte vare sig när hon löper eller är dräktig, är alltid villig att träna lydnad eller motioneras, så när hon är dräktig får man aktivera henne mentalt istället.

Vi strävar för att Nixas dräktighet blir en feel-good period där hon (vi) samlar kraft inför stundande arbete som det innebär att valpa och ha valpar.

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S