Blogginlägg

Nu får man hålla tummarna

Vi har nu parat Krille’s Nixa med PH Mi-Jos Jalle och går allt som planerat så föds valparna under vecka 37 och är då leveransklara vecka 45.

Jalle & Nixa

Det är för tidigt att säga om Nixa är dräktig men självklart så håller jag tummarna för det. Ganska häftigt när man tänker att valpens viktigaste organ är färdigbildade innan man ens vet om att tiken är dräktig!

Just nu är vi i period 1 som är från dräktighetsdagen 2 till dräktighetsdagen 17. Nu är det perioden där ägglossningen följs av befruktningen beskrivs som en zygot (benämning på ett befruktat ägg) som ligger fritt i äggledaren och vandrar ner till livmodern.

I medeltal är en tik dräktig 63 dygn från parning med en variation från 56 – 72 dagar. Variationen beror på flera saker men viktigaste faktorn är när tiken haft ägglossning. Räknat från ägglossningen så går de flesta tikarna dräktiga 63 dygn +/- någon dag.

Så hur vet man att en tik har ägglossning? Man delar in tikens löpningscykel i fyra stadier:

  • Förlöpningen (proöstrus) – löpningens första dag brukar man räkna den dag då tiken har en synlig blodflytning från vulva. Om man har en hanhund hemma så kan man några dagar innan märka att de blir intresserade av tikens kissfläckar. Tiken kan attrahera och kan vara intresserad av hanhundar i den här perioden men hon tillåter ingen parning. Stadiet varar i genomsnitt nio dagar.  
  • Höglöpningen (östrus) – Definitionen av höglöpning är att tiken är parningsvillig. Som höglöpningens första dag räknas därför den dag då hon först vill para sig och som dess sista den dag då hon vägrar parning igen. Även höglöpningen varar i genomsnitt i nio dagar men kan också vara så kort som tre till fyra dagar eller så lång som tre veckor eller mer. Första gången vi parade Nixa med Hedeforsens Qrock, så hade vi varit hos veterinären för att ta progesteronprov för att veta exakt när vi skulle åka till Blekinge, vi parade vid dräktighetsdagen 18 och 60 dygn senare föddes 8 valpar, A- kullen. Det blev endast en parning och sådan lyckoträff. När vi skulle para Nixa och Jalle inför B-kullen så besökte vi veterinären igen för ett sådant test. Den veterinären sa att hon var redo nu, dräktighetsdagen 13 och att vi skulle åka hem och låta dem para sig. De ville och de parades, men sen ville inte Nixa igen. Och hon gick tom. Denna gång har vi valt att beräkna själva och ha lite is i magen. Vi parade dem under Nixas dräktighetsdag 15 och sedan som lät vi dem vara tillsammans igen vid dräkighetsdagen 17 och denna gång så satt de igång direkt. Så nu håller vi tummarna. De hängde mellan 24 – 29 minuter. De flesta tikarna har ägglossning i mitten av höglöpet.
  • Efterlöpning (metöstrus) – då tiken åter avvisar hanhundarna. Under två till tre månader står tiken, vare sig hon är parad eller inte under inflytande av dräktighetshormonet Progesteron. Hos den dräktiga tiken sker fosterutvecklingen under den här tiden och perioden avslutas efter nio veckor i samband med valpningen. En del icke parade tikar visar i den här perioden tecken på så kallad skendräktighet.
  • Vilofasen (anöstrus) – Under vilofasen produceras tikens äggstockar inga hormoner och under den här perioden återgår också livmoderns slemhinna till vilostadium vilket tar ytterligare en till två månader i anspråk. Vilofasens längd varierar från en till nio månader beroende på om tiken löper en, två eller tre gånger om året.

Dräktighetsvecka 1 - 2:

Dag 4, nu når sperman äggen, dräktigheten börjar när ett av tikens ägg befruktas av en av hanens sädesceller. Ett embryo börjar nu växa och fram till dag 35.

Ca dag 7, embryorna flyttar sig från livmoderns topp ner mot livmoderhornen. Där ligger de och flyter omkring i livmodersvätskan.

Ungefär 8 – 9 dygn efter befruktningen finns i äggledaren en cellklump kallad morula innehållande 16 – 32 celler. Nu har tiken slutat löpa och embryona ligger trygga och skyddade av livmoderhinnan. De första befruktade äggen inväntar de övriga, så när äggen vandrar ner genom äggledaren till livmodern, kommer alla att ha samma ålder. Ner vandringen sker under 10 – 14:e dygnet.


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S