Blogginlägg

Nedräkningen närmar sig…

Idag är Krille’s Nixa i dräktighetsdag 47 och i dräktighetsvecka 7. Nu är det hög tid att Nixa avmaskas, det är extra viktigt att hålla alla parasiter borta eftersom de kan smitta valparna med sjukdomar. Det är också dags att göra ordning en plats där tiken kan valpa och sedan dia och pyssla om sina ungar. Det ska vara en lugn plats. I sjunde veckan kan man känna valparnas fosterrörelser och har man tur så kan man även se utanpå. Jag tror jag har känt fosterrörelser, men osäker. Tror inte att det blir lika många valpar denna gång som förra gången, då Nixa fick 8 stycken små valpar.

Valplådan monteras

Under denna vecka växer kroppsbehårigheten ut och färgmarkeringen ska kunna ses. Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade. Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern. Från denna tidpunkt är det egentligen bara storleken som ändras.

Visste du att fostren känner av rörelse om man klappar tiken på magen?

Fostren känner av rörelse inifrån livmodern. Denna mjuka rörelse är skön både för tiken och för valparna.

Jag upplever att Nixa fortfarande vill gå på promenader, men vi går lite långsammare och inte lika långt. Hon behöver inte gå med de övriga hundarna i flocken utan vi går enskilt med henne, så slipper hon stim och stoj från blivande pappan Jalle och halvsyster Abba. Hon utfodras tre gånger per dag och vi kommer snart öka ytterligare på fodermängden och då blir det uppdelat fyra gånger per dag. Dagarna ägnas åt mys, pyssel och fix inför stunden. Lugn och ro är det hon behöver. Dessutom sover Nixa och matte tillsammans i de blivande valprummet.

Precis som förra gången så ”tävlar vi” här hemma om hur många valpar vi gissar på att det blir. Husse Niclas tror fem valpar, Mini husse tror att det kan bli sex valpar och jag tippar på fyra valpar. Man får hoppas allt går lika bra som förra gången.

Snart så kan hon ligga här

 

 

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S