Blogginlägg

Nixas dräktighet och fostrets utveckling för B-kullen

Nu går Nixa in i 3:e perioden som är från 35:e dagen till födsel. Fosterperioden är tiden där de kännetecknen som skapar en hund blir bildande och den mesta växten sker. Från dag 35 av dräktighetstiden så är valparna (fosterna) ca 35 mm och nu utvecklas ögonlocken. Bröstbenen växer ihop i mittlinjen. Förberedning vid tinningen, ögat, tårkanal och skuldra. Dag 35 markerar även slutet på embryoperioden, den första dräktighetsfasen. Organen börjar nu ta form och embryona kallas foster även om de inte är fullt utvecklade. Under fosterfasen och särskilt från och med den 40:e dagen ökar fostren i vikt med ¾ av födelsevikten. Nu börjar fostren bli så stora att livmoderhornen *måste lägga sig till rätta* i bukhålan, vilket medför att dom trycker på de övriga inre organen, bland annat magsäcken.

Ultraljud tog 200326

 

Vi har börjat öka foderintaget och ger valpfoder till henne som är uppdelat med tre gånger om dagen. Hon är pigg och alert och följer gärna med på promenader, gärna bärande på sin boll.

 

Från dräktighetsdag 36, som är idag går hon in i dräktighetsvecka 6. Öronsnibbarna och ögonlocken växer och täcker i slutet av veckan örongång och ögon. De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till hane eller hona. I början av denna vecka skiljs tårna helt och i slutet av denna vecka bildas klorna. Morrhår börjar växa ut. Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan.

 

Nixa på skogspromenad dräktighetsdag

 

Snart är det dags att börja ta fram och montera ihop valplådan igen.

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S