Blogginlägg

Bekräftat att Nixa är dräktig!

Ska man vara krass så har man sett små tecken som ger en indikation på dräktighet. Fast vi har inte vågat tro förrän vi fick det bekräftat. De små tecken som vi har lagt märke till är att spe­narna blivit ljusröda. Första tre veckorna var hon väldigt matglad till efter dräktighetsvecka 3 (denna vecka) fått  minskat matintresse, rentav matvägran och synbart illamående (den tid då de befruktade äggen fäster i livmoderväggen, den så kallade implantationen). Har fått stort intresse att gå bära på stora pinnar, hon som inte brytt sig om dem tidigare.

 

 

För att vara helt säkra så valde vi att boka tid hos veterinären för att göra ett ultraljud. Ungefär i samband med att tiken har passerat tredje dräktighetsveckan kan veterinär med hjälp av en ultra­ljudsundersökning avgöra om hon är dräktig. Hon är nu i dag 28 och då kan man via den här metoden se fostrens hjärtverksamhet. Undersökningen kan alltså fastställa att tiken är dräktig, mycket svårare är det att uttala sig om hur många valpar det är.

Så nu kan man stolt säga att hon är dräktig till 100% säkerhet.thumbnail_IMG_1740

 

Bland det allra viktigaste är att ordna en bra plats för Nixa och valparna att vara på. Deras ”bo” ska vara skyddat och ostört.

Så tiden fram till valpningen handlar mestadels om att göra det så mysigt, skönt och behagligt för vår tik, förbereda valplåda och mycket annat smått och gott.

Kommer håller er uppdaterade.