Blogginlägg

Lekstunder är lika med träningsstund med din valp

När valpen nu är mellan 10 – 12 veckor så har de valpar som flyttat till nya hem anpassat sig bra. Det är nu extra viktigt att man fortsätter leka och träna valpen i olika situationer. Man ska åka bil ofta, träffa andra både människor och hundar som du vet är positiva och snälla mot valpen.

Fortsätt träna på valpens namn. När du lockar den till dig och valpen kommer så ska du alltid ge beröm och ibland en godisbit. Det ska alltid vara trevligt att komma och vara hos dig. Uppmuntra ögonkontakt med valpen. Ögonkontakten är grundläggande för all framtida träning. Ha valpen lös ute, så mycket som möjligt. Valpen lär sig snabbt att ha kontroll på dig och att befinna sig i din närhet.

Puss matte säger Blixtra 10 veckor

Även om dessa små valpar är underbara och goa så kan de även bitas väldigt hårt. Valpen gnager gärna på allt, en del är värre än andra och valparna har olika behov. Sen kan det bero på hur mamma Nixa har uppfostrat dem. Viktigast är att man inte tar valpens bitande som att man har misslyckats, ta det inte personligt. Sätt upp regler, se till att fullfölja trots att valpen protesterar. För att man inte ska skapa ”konflikter” med valpen så kan man börja med kontakt övningar och lek med din valp. Tänk gärna att positiv förstärkning – man belönar när valpen gör rätt och ignorerar då valpen gör fel.

Lekar man kan göra tillsammans med sin valp är dragkamp och komihåg att det är okej att vinna ibland. Gömma leksaker – gärna mjuka. Busa och brottas, lägg spår i gräsmattan (om inte snön har kommit) och lägg då korv i vartannat steg.

Nu kan man börja lära in orden ”stanna”, ”varsågod”, ”kom” och ”loss”.

Kasta en leksak. Håll kvar valpen, när valpen är lugn då kan du släppa föremålet och säg ”varsågod”. När valpen är på väg mot dig så ”kalla in valpen” och beröm inkallningen. Busa lite först och lirka bort föremålet/leksaken och säg ”loss”. Gör om det igen. Ordet ska vara det som släpper iväg valpen och inte händerna. Lägg till ”stanna” när du håller kvar valpen.

Kontaktövning – för att skapa samarbete mellan dig och valpen. Komihåg att vara passiv och tyst, låt valpen vara den som är aktiv. När valpen tar spontant kontakt så ska man belöna med röst och lek eller godis när valpen tittar på dig. En övning är att ha valpen nära dig, visa godiset och stoppa den i munnen eller håll den väldigt nära munnen. Vänta tills valpen hittar godiset – beröm och låt valpen ta godiset.

Kontaktövning mellan matte och Rindrosens Blixtra 10 veckor

Inkallning: När valpen är mellan 8 – 9 veckor – inget koppel, kalla endast in valpen när den är på väg mot dig. Göm dig, när valpen springer efter så ropa ”kom” lek och beröm när valpen kommer till dig. Om valpen inte lyssnar för att den är upptagen med annat så kan man gå fram till valpen och putta på den. När valpen är mellan 10 – 12 veckor så ska man lära valpen att komma i alla situationer. Här måste man kunna erbjuda något extra roligt, använd fantasin och variera dig, lek en stund, ge godis, klappa om med massor med beröm.

Koppelträning: Se det som en träning när valpen är mellan 10 – 11 veckor, kan vara bra om valpen fått sprungit av sig först. Uppmuntra valpen att följa dig i kopplet. Träna in ett lockljud som man kan använda sig av sig på promenaden. För att träna in ett lockljud genom att man gör ljudet och ge valpen en godis strax efter, alternativt lek med en leksak. Upprepa mellan 3 – 5 ggr och gör dessa pass flera gånger per dag. Sedan provar du lockljudet inomhus när valpen är upptagen med något, beröm med rösten och belöna. Sedan provar man med lockljudet på koppelträningen. Tänk på att det är viktigt att träna korta stunder med valpen.

Passivitetsträning: Att träna passivitet är kanske inget som man tänker på som en träning men det är viktigt att skapa lugn och ro för valpen. En övning som är bra är ”lugnade händer”. Den går ut på att få valpen att känna lugn och trygghet. Låt händerna jobba, säg inget. Ha lugna, trygga, tunga händer på hundens skuldror. När valpen lägger sig ner alternativt sitter lugnt och stilla – så kan du ta bort händerna. Händerna blir så småningom en signal för att lugna ner sig. Om man har en väldigt aktiv valp så underlättar det att ha en godisskål bredvid och belöna ifrån när valpen blir lite lugnare.

Från valpen är 10 veckor så kan man börja lite smått med apportträningen.

Rindrosens Blixtra 10 veckor luktar på träbocken

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S