Blogginlägg

Dagen när B -kullen flyttar börjar närma sig

Nu börjar nedräkningen för B -kullen och jag måste vara ärlig, det känns lite vemodigt samtidigt som jag ser fram emot att valparna ska få komma till sin nya flock och att få tillbaka tiden för de stora hundarna igen.

Under veckan som gått så har vi avmaskat dem för tredje gången. Vi försöker åka bil dagligen med dem och de gnäller en stund men sedan lägger de sig ner och sover. Kennelhusse och jag har olika bilar så vi har provat att ha valparna i båda bilarna. Har varit mycket i skogen för att de ska få springa omkring, få klättra över rötter och krypa under buskar.

B-kullen 7 veckor tränar på åka bil

Vi övar in namnen och de lyssnar på sitt namn och vi har påbörjat träningen av att bli rumsren och de försöker ”tala om” när de behöver gå ut men ibland så blir det precis där man står, speciellt om man är lite upptagen med att springa efter sina syskon eller att vi inte är observanta.

Igår genomförde vi ett liknade MV för valparna som är ett projekt hos Naturbruksgymnasium med djursjukvård och hundsport som inriktning. Testledaren är lärare Sällskapsdjur Hund Erika Norstedt. Det var första gången som de fick komma på ny plats, gå på betonggolv med prickat mönster i. Mentalbeskrivning Valp (MV) genomförs när de är 7 – 9 veckor gamla och ger en beskrivning av valpens beteende i specifika situationer. Beskrivningen utförs i ett isolerat utrymme där valpen inte varit tidigare, ett kalt rum. Resten av valpkullen ska vara utom hörhåll från beskrivningsplatsen så att valpen inte störs. Beskrivningen filmades och endast testledaren var synlig. Normalt är det 11 moment där valpbeskrivaren bland annat beskriver valpens beteende: intresse/nyfikenhet, hälsning, kontakt, leklust, gripandeform, handlingsförmåga och ängslan. Vi hann dock inte med alla 11 moment utan här testades hur deras reaktion blev av att bli lämnade ensamma i ett rum. Där mäter man hur lång tid det tar tills de gnäller. Maxtid är 2 min och man avbryter så fort valpen gnäller. Då gick testledaren in utan att ta kontakt med valpen utan går in och sätter sig mitt i rummet och avvaktar för att se vad valpen gör. Samtliga rusade efter testledaren för att ta kontakt och när testledaren tar de gladligen kontakt med henne. De är sociala och glada i människor. Sedan försöker man hantera valpen genom att lägga den på rygg och klämma lite och lyfta valpen för att se om den accepterar att andra hanterar den.

Testledaren rullar iväg en tennisboll för att se följsamheten, nyfikenheten och ifall den vill apportera. Samtliga sprang efter bollen men ingen apporterade utan ansåg att testledaren var mer intressant. Testledaren tog fram ett gosedjur som ska föreställa ett noshörningshuvud för att se reaktionen och valparna visade intresse, nyfiket och utforskade men ingen rädsla eller agg mot främmande föremål.

Testledaren tog fram en trasa för att se samarbete, resursförsvar och kamplusten. Två hade mer lust för att kampa (en liggandes) de övriga två lite försiktigt. Hemma vet vi att det finns föremålsintresse och kamplust och de bjuder gärna upp till Kamp lek. Blixtra, hon kan låsa käkarna när hon biter tag i ens byxben och vägrar släppa.

Sedan fick valparna samlas i klassrummet där eleverna befann sig och även kennelhusse. Valparna sprang mellan eleverna i klassrummet och undersökte allt. När vi sedan hade genomgången av testet och kollade på filmen så somnade samtliga valparna. De var ganska slut på hemresan sen.  

Det märks att de är 7 veckor och börjar kräva mer aktiviteter och är mer vakna. På fredag när de blir 8 veckor så ska vi till veterinären för besiktas, vägas & chippas.

Rindrosens Brix flyttar först, blir kvar på Gotland.

Rindrosens Brix 7 veckor

 

 

Rindrosens Blixtra blir kvar i kenneln som blivande avels tik.

 Rindrosens Blixtra 7 veckor

 

Sen flyttar Rindrosens Blixten till Boden.

Rindrosens Blixten 7 veckor i skogen

 

Rindrosens Brixa flyttar till Örebro på lördag.

Rindrosens Brixa 7 veckor


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S