Blogginlägg

Valpköpare till B-kullen

Oavsett hur söta och hjärteknipande valparna är behöver de så småningom flytta till ett eget hem. Att hitta lämpliga valpköpare är svåraste av allt som hunduppfödare. Man vill verkligen att valpen ska komma rätt, från början. Vårt främsta mål är att valparna ska komma till ett kärleksfullt, bestående hem och aktivt liv. Vi har även lovat att finnas där för våra valpköpare, kan dem lova att dem alltid kommer ställa upp för valpen? Kan man som uppfödare ställa det som krav? Det kan man tyvärr inte, utan man kan bara hoppas och finnas där. Så det svåraste är att välja rätt valpköpare till rätt valp. Där har jag ännu inte erfarenheten. Hade tre omplaceringar i A-kullen inom två år.

Man hoppas att köparna inser vad det innebär att äga en hund i allmänhet och just den här hundrasen i synnerhet. Försöker att fråga så mycket som möjligt innan vi bestämmer oss för att sälja en valp när spekulan­ten kommer på besök. Förra kullen som behövde vissa spekulanter inte komma till ön och det har vi numera som önskemål och krav. För man behöver känna dem på pulsen ordentligt och då kan även valpköparen få förvissa sig om att han/hon känner förtroende för oss som uppfödare.

Rindrosens Blixten & Blixtra 6 veckor

När får då valpköparna komma och titta? Jo från valparna är 5 veckor. För oss är det viktigt att tiken ska få känna lugn och ro fram till dess. Valparna gör inte så mycket väsen av sig innan 5 veckors ålder och dessutom föreligger alltid en smittorisk.

Under veckan har det varit mycket socialisering där vi haft besök nästan varje dag och valparna är nyfikna och sociala. Hade även styrelsemöte för Schäferdistriktet Gotland hemma vid oss för att det ska vara mycket folk. Vi har bjudit hem vänner och kollegor för att valparna ska vänjas vid andras röster, kroppsformer och klappar. Vi har även avmaskat valparna för andra gången och vi kommer göra det en tredje gång innan flytt. Klippa klorna är fortfarande ett äventyr, men det är viktigt att sitta med dem varje dag och ”pilla” på tassarna och klorna, vill här skapa en mysrutin vid kloklippning och med lite passivitetsövning att vara stilla i famnen eller på golvet. Även om jag klipper när de sover, ibland måste man välja stunder som blir enkla. Nästa vecka kommer vi börja med hantering på bord, för att de ska vänja sig vid att man ”undersöker” och hanterar dem. Viktigt inför veterinärbesöken.

Rindrosens Brix & Brixa 6 veckor

När valparna är runt 6–7 veckor då visar de mer av sin personlighet och för all del sin exteriör. Denna gång hade vi väldigt svårt att välja vilken av tikarna som ska vara kvar i kenneln. Nu har vi bestämt oss för Rindrosens Brixa som är en liten mini-Jalle. Denna kull är lättare och troligtvis för att de är hälften mot första. Däremot fick vi A-kullen att sova hela nätterna men det har vi inte lyckats med helt än. Det är väldigt kvällstrött och vill sova från 19:30 – 20:00 och då vaknar igen vid 2 tiden. Försöker nu hålla igång dem lite längre på kvällarna för att se ifall man kan få dem att börja sova på nätterna. Mamma Nixa sover fortfarande hos valparna, det kanske påverkar.

Nu börjar även annan förberedelse inför valparnas flytt, de ska ha registreringsbevis (har kommit hem), skötselråd, mat att starta med, de ska besiktas innan och id-märkas. Deras pärmar som fixas, deras små tillhörigheter som de får med sig.

Rindrosens Brixa 6 veckor

Miljöträningen fortsätter och nu börjar vi promenera med halsband och koppel, gå utanför tomten. Nu börjar de bli vana vid tomten och springer omkring i större utsträckning ifrån varann. Bilträna börjas i helgen, innan dess så har vi ställt in en bur som de kan gå in och ur för att vänja sig vid bur. Det är viktigt att hundarna reser säkert. 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S