Blogginlägg

B-kullen är nu en vecka gamla

Den första veckan har bestått av lugn och ro. Mamma Nixa är duktig och vet precis vad som fordras för att valparna ska få en bra start i livet. Denna gång har hon fått hälften mot förra gången då det var 8 valpar. De allra första dygnen behöver valparna värme, vätska och näring för att överleva och mamma Nixa har bott i valplådan hela veckan. Vi har naturligtvis hållit regelbunden uppsyn över dem. Jag sover hos Nixa och valparna.

Mamma Nixa och Rindrosens Brixa 1 vecka

Dessa små individer som föds både blinda och döva och är föga rörlig, den är alltså relativt dåligt rustad för det vuxna livet då den föds. Nervsystemet är inte utvecklat när valpen föds, utan det fortsätter att utvecklas några veckor framåt. Hjärnan växer och når sin färdiga fort vid 6 veckors ålder. Nervcellerna ökar i storlek och antalet kontaktställen växer avsevärt före födelsen, dessutom genomgår många av cellerna en mognadsprocess kallad Myelinisation. Frambenens motorik utvecklas före bakbenens. Hela nervsystemet förändras under mognadsprocessen och vissa beteenden visar sig och försvinner under dessa 7 veckor. Bildandet av nervtrådarnas märgskidor är den faktor som styr utvecklingen av motoriken och sinnena. Jag kan skryta om att några vid 1 veckas ålder försöker stödja på fyra ben och även använda bakbenen för att ta sig framåt.

Rindrosens Blixten 1 veckaRindrosens Blixtra 1 veckaRindrosens Brix 1 veckaRindrosens Brixa 1 vecka

Nu infinner sig valparna i den neonatala perioden från 0 – 14 dagars ålder. Valpens tömning av urin och avföring är helt och hållet reflexmässigt, den stimuleras av att mamma Nixa slickar valpens mage och runt anus. Hon sväljer på så sätt alla uttömningar och bädden förblir ren. Lille Brix lyckades vid 6 dagars ålder klämma ut nr: 2.

Man kan se att valpen rör sig ganska lite så länge kullen ligger i ”boet” (Valplådan). De aktiva perioderna är korta, de utgör 2 – 15 % av den totala tiden som upptas av diande, resten av tiden sover valpen. Intressanta är att man kan se att de lyfter på huvudet, precis som de tränar nackmusklerna.

Rindrosens Blixtra och Blixten 1 vecka

Vid födelsen är luktsinnet utvecklat, valpen kan inte känna igen sin mamma på lukten. Känselsinnet och känslan för temperatur är väl utvecklade redan vid födelsen, valpen söker oavbrutet kontakt och värme hos mamman och syskonen.

Smaksinnen är väl utvecklat från födelsen. Första veckan är det viktigt att väga valparna varje dag för att se att de ökar fint i vikt. Samtliga fyra har ökat fint i vikt.

Denna period är lugnet före stormen men det blir ändå inte mycket sömn för man hör dem när de äter, eller letar efter spena. Även när de blir missnöjda och inte hittar tillräckligt snabbt till spena.

 B-kullen en vecka, Blixten, Brix & Brixa

 


Äntligen är B-kullen här

Det blev en lång väntan och smärtsam, långdragen stund sista veckan för mamma Nixa. När A-kullen födde så kom dem på hennes dräktighetsdag 60. Nu var man förberedd på att valparna skulle födas på Nixas dräktighetsdag 60. Inget hände.

Nu var vi inne på dräktighetsdag 61 och inga tecken på valpar. Framåt kvällen så hade hon sammandragning så natten till torsdagen var jobbig för mamma Nixa och för mig. Sömnlös natt och det blev ytterligare en natt till, när valparna ville komma på dräktighsetdag 63.  

Hela torsdagen var hon tillbakadragen till valplådan. Hon ville gå ut och rastas varje halvtimme till en timme. Hon kunde inte ligga still utan vankade fram och tillbaka.

Sen kom dagen som vi väntat på och längtat till. Torsdagen den 10 september. Klockan 19:48 såg vi att hon hade krystvärkar. Strax därefter så går vattnet och valpen nummer ett: Blixten vägde 626 g vid födseln och han får bära blått band runt halsen. Denna hane viftar på svansen när han äter, tacksam och glad. 

Krilles Nixa med nyfödda valpar

Sen fick vi vänta ca 30 minuter senare för vattnet går och det finns spår av blod i den. Som nummer 2 av denna flock så föddes Blixtra (Lila Band) klockan 22:35 med rumpan först och vägde 543 g vid födseln. Mamma Nixa tar hand om dessa två små valpar, rengör dem och ser till att de andas och får mat.

Här ser vi nyfödda Rindrosens Brixa från vänster

Kl. 23:40 blev det dags igen för krystvärk och kl. 00:15 den 11 september föddes nummer 3, Brix och väger 523 g vid födseln.

Mamma Nixa med Brix (grått), Blixten (blått) och Blixtra (Lila)

Sen dröjde det ett tag och vi trodde att det kanske blir bara tre. Vid 01:16 börjar Nixa krysta igen men hon får endast ur sig vätska. Hon fick kämpa hårt, både mot smärtan och mot tröttheten och tillslut kl.02:59 föds andra tiken och nummer 4 i flocken, lilla Brixa och vägde 679 g. 

Mamma Nixa med yngsta Brixa som är nyfödd.

 

Nixa tar väl hand om allt runt valparna och vi behöver endast bistå henne med handdukar, vatten, råäggula, klappar och kärlek. Helt otroligt att hon låter oss vara så nära henne och hennes valpar. Man själv var ganska slut men ändå så lycklig av att den utdragna valpningen sluta så bra. Nu har Krille’s Nixa och Mi-Jos Jalle fått fyra vackra valpar. Nu gäller det att de är friska och växer på sig. Kommer ange den 11 september som födelsedatum för att det ska bli rättvist mot samtliga valpar.

 Hela gänget med mamma Nixa, från vänster Brix, Blixtra, Blixten och BrixaRSS