Blogginlägg

Ögonen öppnas och de träder fram en personlighet hos B-kullen

Nu börjar de röra sig mer och man har de öppnat ögonen. Under denna vecka så har de fortfarande befunnit sig i neonatala perioden. Har inneburit att de haft en lugn stund med mamma Nixa som ger dem värme, mat, sömn och massage. Veckan har varit lugn och valparna ökar fint i vikt. Mamma Nixa som normalt har en stor arbetslust ligger helst bara i valplådan. Promenaderna är korta men försöker gå oftare så hon får röra på sig. De har under denna vecka även varit blinda och döva men slutet av veckan, redan från dem var 10 dagar gamla så har ögonen börjat öppnas – och då tittar en annan personlighet fram.

B- kullen 2 veckor

Vår roll har mestadels varit att rasta mamma Nixa vid behov, se till att hon får maten på sina tider. Hålla rent i valplådan och se att valparna verkar må bra. Nu väger vi inte dem varje dag längre utan kommer väga dem varje vecka.

Nu börjar vi gå in i mellanperioden 14 – 21 dagar gamla.

Dagen då ögonen öppnas inleder mellanperioden som varar från 14:e dagen till 21:a dagen, man måste dock vänta några dagar innan valpen ser. Den lilla hunden fortsätter att dia. Nu börjar även första tänderna spricka fram ungefär den 21:a dagen, det är en hörntand i överkäken. Då börjas det gnagas.

Uttömningsreflexen finns fortfarande kvar när mamma Nixa slickar valparna. De kommer under denna vecka som kommer bli mer självständiga och uttömningen kommer ske utan att den stimuleras.

Valparnas motorik förbättras märkbart och koordinationen blir bättre. Från 12:e dagen håller frambenen upp hela kroppens tyngd, bakbenen från 16:e dagen om än inte helt perfekt. Några övar redan från dagen 10:e. De vakna perioderna blir allt längre, aktiviteterna varierar och man kan säga att valpen är vaken ca 35 % av tiden. Resten av tiden upptas av lugn respektive aktiv sömn.

Rindrosens Blixten 2 veckorRindrosens Blixtra 2 veckorRindrosens Brix 2 veckorRindrosens Brixa 2 veckor

Det händer mycket under denna tid, de skäller, gnäller och är tydliga om de inte är nöjda, samtidigt som de är mysiga och gillar ligga på ryggen och bli kliad på magen. Man kan lyfta upp dem och gosa med dem och de luktar nyfiket på en. De försöker redan följa med mamma Nixa i den andra delen av valplådan. Numera accepterar mamma Nixa att pappa Jalle och storasyster Abba ligger utanför grinden till valplådan. 

Rindrosens Abba 2 år ligger utanför valprummet och är nyfiken på vad som låter


B-kullen är nu en vecka gamla

Den första veckan har bestått av lugn och ro. Mamma Nixa är duktig och vet precis vad som fordras för att valparna ska få en bra start i livet. Denna gång har hon fått hälften mot förra gången då det var 8 valpar. De allra första dygnen behöver valparna värme, vätska och näring för att överleva och mamma Nixa har bott i valplådan hela veckan. Vi har naturligtvis hållit regelbunden uppsyn över dem. Jag sover hos Nixa och valparna.

Mamma Nixa och Rindrosens Brixa 1 vecka

Dessa små individer som föds både blinda och döva och är föga rörlig, den är alltså relativt dåligt rustad för det vuxna livet då den föds. Nervsystemet är inte utvecklat när valpen föds, utan det fortsätter att utvecklas några veckor framåt. Hjärnan växer och når sin färdiga fort vid 6 veckors ålder. Nervcellerna ökar i storlek och antalet kontaktställen växer avsevärt före födelsen, dessutom genomgår många av cellerna en mognadsprocess kallad Myelinisation. Frambenens motorik utvecklas före bakbenens. Hela nervsystemet förändras under mognadsprocessen och vissa beteenden visar sig och försvinner under dessa 7 veckor. Bildandet av nervtrådarnas märgskidor är den faktor som styr utvecklingen av motoriken och sinnena. Jag kan skryta om att några vid 1 veckas ålder försöker stödja på fyra ben och även använda bakbenen för att ta sig framåt.

Rindrosens Blixten 1 veckaRindrosens Blixtra 1 veckaRindrosens Brix 1 veckaRindrosens Brixa 1 vecka

Nu infinner sig valparna i den neonatala perioden från 0 – 14 dagars ålder. Valpens tömning av urin och avföring är helt och hållet reflexmässigt, den stimuleras av att mamma Nixa slickar valpens mage och runt anus. Hon sväljer på så sätt alla uttömningar och bädden förblir ren. Lille Brix lyckades vid 6 dagars ålder klämma ut nr: 2.

Man kan se att valpen rör sig ganska lite så länge kullen ligger i ”boet” (Valplådan). De aktiva perioderna är korta, de utgör 2 – 15 % av den totala tiden som upptas av diande, resten av tiden sover valpen. Intressanta är att man kan se att de lyfter på huvudet, precis som de tränar nackmusklerna.

Rindrosens Blixtra och Blixten 1 vecka

Vid födelsen är luktsinnet utvecklat, valpen kan inte känna igen sin mamma på lukten. Känselsinnet och känslan för temperatur är väl utvecklade redan vid födelsen, valpen söker oavbrutet kontakt och värme hos mamman och syskonen.

Smaksinnen är väl utvecklat från födelsen. Första veckan är det viktigt att väga valparna varje dag för att se att de ökar fint i vikt. Samtliga fyra har ökat fint i vikt.

Denna period är lugnet före stormen men det blir ändå inte mycket sömn för man hör dem när de äter, eller letar efter spena. Även när de blir missnöjda och inte hittar tillräckligt snabbt till spena.

 B-kullen en vecka, Blixten, Brix & Brixa

 RSS