Blogginlägg

Ibland är livet orättvist

Känner en sådan sorg, är så ledsen över att en av våra "valpar" har idag fått somnat in.

Rindrosens Abella, som genomförde godkänt BPH och som skulle passa perfekt som service hund.

Lämplighetstestet var bokat och skulle genomföras under oktober månad och sedan var planen att hon skulle flytta hem till sin matte på heltid, som assistenshund.

69579316_10157500312426866_7739405375174082560_n

Nu blev det inte så. Vid röntgen framgick det att det inte såg så bra ut. Resultatet presenterades med HD belastad D samt pålagringar. Vilken mardröm!!! Hur kunde detta hända?

Jag har verkligen kollat upp båda föräldrarnas stamtavlor och gjort "provparningen" genom SKK avelsdata och där skulle valparna ha en index:

Födda:  2018-05-08
Kennel:  RINDROSENS
Preliminärt kullindex vid parning:
ED:  105   HD:  106

 

Hur kan då en tik få HD - D? 

Rindrosens Abella 2,5 vecka

Lilla söta Abella, känns så orättvist. Detta har varit ett tufft beslut för familjen att komma fram till att detta blir bäst för Abella. Ett liv med smärta är inget bra liv för en ung hund. Vi som uppfödare är er evigt tacksam för att ni gav Abella ett underbart liv (även om det blev kort men värdefullt) med massor med kärlek, tålamod, tydlighet, ledarskap, uppgift, utmaningar, socialisering och miljöträning. Ni gjorde allt så rätt.

Så tacksam för att vi har fått varit delaktiga i Abellas liv hos er och att vi blev tidigt informerade om hennes hälsa. Jag fick även chansen att träffa henne i måndags. Det betyder mycket för mig. 

 

Nu slipper Abella ha smärtor och hundhimlen får en stor stjärna

Rindrosens Abella 6 månader

 

Min första kull - vågar man skaffa fler?

 

 

 

 R.I.P vackra Abella 180508 - 190905 

69581501_10157500312691866_3266782293187887104_n

 

 

 

 


Accra - den vackra nu 14 månader

Rindrosens Accra föddes som nummer 5 i valpkullen den 8 maj 2018, kl. 09:17 och vägde 479 g, svart med 3 vita fläckar på bröstet. Hon var redan efter födelsen lugnare och försiktigare än de tidigare.

Rindrosens Accra 3,5 vecka

 

11 dagar gammal försöker Accra stödja sig på alla fyra benen. 12 dagar har hon öppnat ögonen. Denna tik är minst i kullen och hon gör inte så mycket väsen av sig. Fast liten och nätt klättrar hon lätt över till mamma Nixa i valplådans andra del. Vi har upplevt att Accra under sina första 8 veckor var som till början försiktig, ganska lugn men som växte på sig och utvecklades till en social, självständig, gosig och lekfull tik. Hon var väldigt nyfiken och tog för sig, vågade utforska sin omgivning – själv. Jag gav henne smeknamnet – Accra den vackra.

 

Dagen kom när Accra flyttade till sin nya flock/familj, som består av husse & matte och ”styvmamman/syster” Schäfer tiken på 8 år. Det blev en lång resväg för Accra, först båtfärja på 3 timmar som gick superbra, hon sov mesta tiden. Sedan blev det bilresa på 20 mil då hon även sov hela vägen.

 

Sova gjorde hon reda från början på natten, vaknade först vid strax efter 6 tiden för att komma ut. Husse upplevde att hon var riktigt duktig på att lystra till sitt namn och kommer när han ropa strax efter flytten. Bilåkandet var heller inga problem eftersom husse var duktig på att träna på det lite varje dag med att åka bil.

Rindrosens Accra 10 veckor gammal

 

Accra vande sig tidigt med campinglivet eftersom husse & matte har husvagn. Enligt husses beskrivning när Accra var 10 veckor: Accra har blivit en riktigt duktig husvagnsvovve. Inga tidiga morgnar och ingen ”olycka” inne. Maten försvinner i ett nafs när vi började ge henne det torrt. Hon tar för sig mer och mer men är ganska ”blyg” mot främmande människor. Enligt husse så håller Accra på att utvecklas till en jätte go o fin hund. Bitandet har de i stort sett fått bukt på. Hon leker fint med vår "gammelhund" och även med andra hundar, men har fortfarande lite svårt att hänga med i svängarna. Smågnäller när det är dags att rastas, tack vare husvagnslivet så har hon blivit rumsren snabbt.

 

När barnbarnen kommer på besök så är Accra duktig med barnen. När Accra var 4 månader, vägde hon 16.2 kilo. Man har börjat miljöträna och socialisera genom att besöka Brukshundsklubben och någon marknad bland människor.

 

Vid 5 månaders ålder så lade husse ut Accras första spår. Lade ut två korta s.k valpspår på en kortklippt åker. Det första gick inget vidare då det kom en tjej med hund och gick på vägen bredvid. Lite för mycket störning. Det andra, med spår apporter, gick mycket bättre. Lade bara ut en + slut. Hon spårade (med lite slag) fram till första (paus och belöning med korv och mycket beröm). Sedan spårade hon rakt på slutet. (Mer korv och ännu mer beröm).

 

Accra vid 6 månader vägde 26kg.

 

Spårat ett par gånger med lovande resultat. Hon är väldigt lyhörd och fin, men stressar upp sig ibland. Har börjat lite smått att lära in "fot", vilket går riktigt bra. Hon är otroligt nyfiken. Duktig på att vänta på "varsågod", innan hon får äta samt in/ut genom dörr/grind. Så allmänlydnaden har på börjats. Denna härliga ung hund är även Kreativ – blir man ensam lämnad så tuggar men sönder antingen biabädden, IKEA katalog, någon dalahäst staty eller barnbarnens leksak.

 

 

 

När Accra var 10 månader så vägde hon ca 30 kg och började kursen Nosework. Hon använder gärna nosen, uppskattar och spårar fint även i spåret men inget intresse för spårapporterna.

 

 Rindrosens Accra 10 månader

 

Husse har beskrivit denna tik har otrolig energi, som lätt kan tolkas som hög stressnivå. Något som husse försöker stävja och det börjar visa gott resultat. Hennes personlighet påvisar att hon inte är riktigt bekväm med okända människor, något reserverad och skäller för att hålla dessa på avstånd. Hon är fortfarande i slyngelåldern så här måste man jobba på som husse gör med den biten.  Accra vill hela tiden ha uppmärksamhet och är gärna i vägen – vore olyckligt om husse och matte glömmer bort enJ.  Men totalt sett är hon en underbar fröken med en mycket speciell personlighet, hon är en utmaning. Rindrosens Accra 8 månaderRSS